Nie trzeba wiele, żeby z piersi kurczaka przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Prawdopodobnie wszystko co jest potrzebne, masz w domu. Nie będziesz też stać godzinami w kuchni. Szykuje się maraton serialowy? Znajomi wpadają bez zapowiedzi? Bierz się do dzieła – błyskawicznie przygotujesz sycącą, chrupiącą przekąskę.  

Chrupiące czipsy z kurczaka – idealne na jeden kęs

Nie są duże, ale robią duże wrażenie. Te drobne, idealnie przyprawione kawałki mięsa wyglądają niepozornie, ale wystarczy spróbować jednego, by przestać szukać lepszej przekąski. To coś pomiędzy chipsami a kawałkami mięsa z kubełka – tyle że bardziej chrupiące, bardziej aromatyczne i znacznie szybsze w przygotowaniu.

Czipsy z kurczaka powinny być nieduże – takie na jeden, maksymalnie dwa kęsy. Kształt i grubość zależą od sposobu krojenia mięsa – najlepiej sprawdzają się cienkie, ale zwarte kawałki z piersi, wykrawane pod skosem. Trzeba pamiętać, by nie były zbyt cienkie, jak plasterki carpaccio – mają być poręczne, wygodne do jedzenia palcami, bez sztućców. Mają być chrupiące z wierzchu, ale fajnie jak będzie też w czym zatopić zęby. 

Tajemnicą chrupkości czipsów z kurczaka jest panierka. Nie musi być gruba – chodzi o to, żeby dobrze przylegała i nabrała rumieńców podczas smażenia. Do panierki warto dodać przyprawy, które podkręcą smak mięsa – nie tylko sól i pieprz, ale także np. czosnek w proszku, paprykę wędzoną czy odrobinę ostrej przyprawy, jeśli lubisz pikantne akcenty. Można też eksperymentować z suszonymi ziołami – np. tymiankiem, oregano albo majerankiem.

Przepis na czipsy z kurczaka – idealne do pogryzania

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub chili)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyść z błonek i przekrój wzdłuż na cienkie plastry, a następnie każdy plaster pokrój na mniejsze kawałki – takie na jeden-dwa kęsy. 
  2. W misce połącz mąkę, skrobię i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej mieszance, lekko dociskając panierkę.
  3. W garnku lub głębokiej patelni mocno rozgrzej olej. Wrzucaj mięso partiami – po kilka kawałków, tak by się nie stykały. 
  4. Smaż około 1,5-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. 
  5. Gotowe czipsy przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Do czego pasują czipsy z kurczaka?

Świetnie smakują same – na ciepło, prosto z patelni, ale nie tylko. Można je serwować z dipami: czosnkowym, jogurtowo-ziołowym, sosem barbecue czy słodkim sosem chili. Wystarczy miseczka z sosem i talerz czipsów – i przekąska na wieczór gotowa.

Można je również potraktować jako element dania. Pokruszone czipsy świetnie sprawdzą się jako chrupiąca posypka na zupie krem – np. dyniowej lub z pieczonego kalafiora. W sałatce zastąpią grzanki i dodadzą treści – zwłaszcza w towarzystwie rukoli, pomidorków koktajlowych i jajka na twardo.

Jeśli zostaną, warto je wykorzystać do lunchu na drugi dzień – do tortilli, kanapki lub z ryżem i warzywami. A najlepiej zrobić ich więcej, bo zazwyczaj znikają, zanim zdążą ostygnąć.