Ziemniaki po hiszpańsku, czyli patatas bravas, to chyba najbardziej znana przekąska w Hiszpanii. Dostaniesz ją tam w niemal każdym barze czy restauracji. Klasycznie podawane są z sosem, często na bazie majonezu lub aioli. Danie pochodzi z Madrytu i choć bywa traktowane jako przystawka, świetnie sprawdza się również jako dodatek do obiadu. Z powodzeniem może zastąpić klasyczne puree ziemniaczane. Nazwę tego dania możesz przetłumaczyć jako ostre ziemniaki, co doskonale obrazuje jego smak.

Patatas bravas, czyli hiszpańskie ziemniaczki

Smażone ziemniaki po hiszpańsku są chrupiące niemal jak chipsy, dzięki temu, że są dwa razy smażone w oleju (za pierwszym razem w niższej temperaturze, by były miękkie, a za drugim w wyższej, by były ekstra chrupiące). Podaję je z lekkim sosem na bazie bulionu, cebuli, czosnku i przypraw. Zastąpiłam nim tłuste majonezowe dipy i w tym wydaniu smakują mi o niebo lepiej. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, a smak na pewno cię zaskoczy. Ziemniaczki można by wyjadać same, jednak z dodatkiem sosu smakują jeszcze lepiej. Choć całość nie jest mocno pikantna, to w przypadku dzieci polecam zmniejszyć ilość ostrej papryki (chyba że twoje dzieci lubią ostrzejsze potrawy). Takie ziemniaki zazwyczaj jemy na kolację, już bez żadnych dodatków, choć świetnie sprawdzą się również jako danie obiadowe czy dodatek do kotleta (pomiń wtedy sos).

Przepis na ziemniaki po hiszpańsku

Składniki na smażone ziemniaki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  •  1,5 l oleju 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na lekki sos:

  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego 
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj smażone ziemniaki. Kartofle obierz, umyj i pokrój w kostkę. 
  2. W garnku rozgrzej olej. Włóż do niego ziemniaki partiami i smaż na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Wyjmij je i odsącz na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, usmaż je ponownie na mocniejszym ogniu przez 3-4 minuty, aż staną się złoto-brązowe. Ponownie odsącz je na ręczniku kuchennym.
  3. Dopraw solą i papryką. Wymieszaj.
  4. Następnie przygotuj sos do ziemniaków.
  5. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojony czosnek oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę.
  6. Wymieszaj całość i smaż, aż zaczną pięknie pachnieć. Wlej bulion i dodaj pozostałe składniki: ocet, cukier i sól.
  7. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Na koniec zmiksuj go w blenderze na gładki sos.
  8. Usmażone ziemniaki podawaj z sosem, udekorowane natką pietruszki.