Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę, to mam dla ciebie przepis idealny. Chrupiące ciasto francuskie połączone z aromatycznym farszem z kurczaka, tworzą pyszne pierożki, które smakują i dużym, i małym. Podaję je z sosem pomidorowym lub czosnkowym i zawsze znikają błyskawicznie

Chrupiące pierożki z ciasta francuskiego

Dzięki temu, że używam gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie tych pierożków jest naprawdę proste i szybkie. Farsz z powodzeniem możesz zrobić nawet dzień wcześniej, a gdy przyjdą goście, jedynie zawiń go w ciasto i upiecz. Przygotowując te pierożki pamiętaj o kilku rzeczach:

  • po pierwsze, pokrój składniki farszu naprawdę drobno. Inaczej trudno będzie zwinąć duże kawałki kurczaka czy warzyw w ciasto francuskie.
  • po drugie, przestudź chwilę farsz, zanim nałożysz go na ciasto francuskie, dzięki temu pierożki wyjdą niezwykle chrupiące.
  • po trzecie, dobrze zredukuj sos. Zbyt płynny farsz sprawi, że ciasto francuskie namięknie i po upieczeniu będzie gumowate, a nie chrupiące.

Takie pierożki z ciasta francuskiego to nie tylko świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Fajnie sprawdzają się również jako ciepła kolacja, choć na zimno smakują równie dobrze. Jeśli jakieś zostają, moje dzieci pakują je do szkolnej śniadaniówki następnego dnia. 

Przepis na pierożki z kurczakiem

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • pół papryki czerwonej 
  • 4 łyżki kukurydzy w puszce
  • 6 łyżek passaty
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobniutko. Dodaj do kurczaka i wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami.
  3. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w niewielką kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Gdy kurczak lekko się podsmaży, dodaj do niego paprykę i kukurydzę
  5. Na koniec wlej passatę i smaż wszystko, aż warzywa i mięso będą miękkie, a sos się zredukuje. 
  6. Rozwiń ciasto francuskie i lekko je rozwałkuj. Pokrój je na kwadraty. Na środek każdego połóż odrobinę żółtego sera oraz łyżkę farszu z kurczakiem. Złóż ciasto na pół i zlep boki, aby powstały charakterystyczne pierożki (możesz zrobić to rękami lub za pomocą widelca). Układaj je na papierze do pieczenia. Z wierzchu posmaruj za pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem.
  7. Piecz pierożki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące.