Zbliżająca się Wielkanoc to prawdziwe święto jajek i kiełbasy w każdej formie. Zwykle jednak na stołach króluje kiełbasa parzona z dodatkiem chrzanu i jajka z majonezem, a to tylko początek tego, co można wymyślić z tych prostych produktów. Zobacz, jak podać białą kiełbasę, aby wyciągnąć z niej wszystko to, co najlepsze i zaimponować gościom przy świątecznym stole.
Jaki sos pasuje do białej kiełbasy?
Na polskich stołach świątecznych często pojawia się biała kiełbasa w sosie chrzanowym, ale to nie wszystko. Robert Makłowicz pokazał inny, równie pyszny, a znacznie ciekawszy pomysł na dodatek. Chodzi o sos kminkowy, który jest pełen smaku i aromatu, choć nie pływa w nim ani jedno ziarenko kminku.
Wszystko to dlatego, że najpierw przygotowuje się esencjonalny wywar z kminkiem, a w drugim naczyniu szykuje się zasmażkę z masła i mąki. Dopiero na koniec do zasmażki dolewa się przecedzony wywar kminkowy, a wtedy wszystkie ziarenka zostają na sitku, a w sosie pozostaje tylko smak i zapach przyprawy. Na koniec zostaje już tylko zabielić całość śmietaną i doprawić do smaku, a w kilka chwil powstanie genialny dodatek do gotowanej, pieczonej czy smażonej białej kiełbasy. Zobacz poniżej dokładny przepis Roberta Makłowicza i koniecznie wypróbuj go w te święta.
Kminkowy sos do białej kiełbasy - przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
- 250 ml wywaru z gotowania kiełbasy
- 3 łyżki ziaren kminku
- trochę tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżką mąki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, cukier i świeżo mielony biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wywar z gotowania białej kiełbasy podgrzej w garnku razem z kminkiem i startą gałką muszkatołową. Podgrzewaj całość przez około 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- W drugim garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Mieszaj i podgrzewaj całość, aż powstanie rumiana zasmażka.
- Do tego dodaj wcześniej podgrzany wywar przecedzony przez sito (aby wybrać z niego kminek), ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
- Na koniec dodaj do sosu zahartowaną śmietanę z odrobiną soli i zagotuj całość po raz ostatni. Opcjonalnie dopraw sos kminkowy do smaku solą i cukrem. Podawaj go zarówno do parzonej, jak pieczonej czy smażonej kiełbasy.
Źródło: www.maklowicz.pl

















