Proste, ale eleganckie – takie jest to ciasto, które zachwyca kawowym zapachem i idealną konsystencją. Warstwa delikatnego, chłodnego kremu na puszystym spodzie z biszkoptów i prosta dekoracja. Tu nic więcej nie trzeba. Ciasto nie zawiedzie ani swoją prezencją, ani smakiem. Będziesz się delektować każdym jego kęsem, a potem sięgniesz po dokładkę. Tak samo zrobi każdy, kogo nim poczęstujesz.
Przygotowanie „kawowej poezji”
Nie potrzebujesz robota planetarnego, doświadczenia, ani mnóstwo czasu. Wystarczy miska, łyżka i lodówka. Najważniejsze w tym przepisie jest zachowanie odpowiednich proporcji składników kremu. To on jest sercem tego deseru i musi wyjść idealnie. Nie martw się, w tym wypadku uzyskanie perfekcji jest banalnie proste.
Ciasto możesz przygotować w wersji podstawowej, w której biszkopty są jedynie na spodzie. Gorąco jednak polecam, aby mieć ich pod ręką więcej. Można je wtedy zatopić w kremie, co sprawi, że ciasto w przekroju będzie wyglądało jeszcze atrakcyjniej i zyska dodatkową teksturę.
Więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia widziałam ostatnio na kanale messsengerowym MojegoGotowania.pl. Zajrzyj tam koniecznie.
Przepis na „kawową poezję”
Składniki na kawowy „poncz”:
- 5 łyżek cappuccino w proszku
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki na krem:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 0,5 szklanki mleka w proszku (ok. 140 g)
- 4 płaskie łyżki żelatyny (do 40 g)
- ¾ szklanki wrzątku
Dodatkowe składniki:
- 1 lub 2 opakowania biszkoptów podłużnych
- 1 łyżka kakao, kawy inki lub czekolady w proszku do posypania
Sposób przygotowania:
- Rozpuść cappuccino i ewentualnie kawę rozpuszczalną w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego połączenia. Odstaw do przestygnięcia.
- Wyłóż dno formy (24 x 34 cm) papierem do pieczenia. Ułóż biszkopty i delikatnie nasącz je „ponczem”, nakładając płyn łyżką.
- Rozpuść żelatynę w ¾ szklanki wrzątku, dokładnie mieszając, aż płyn stanie się jednolity. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W misce dokładnie wymieszaj serek waniliowy, mleko w proszku i pół szklanki ponczu. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksuj. Gdy masa zacznie gęstnieć, przełóż ją na biszkopty i wyrównaj powierzchnię. Jeśli masz dużo biszkoptów, wyłóż połowę masy, ułóż na niej biszkopty, dość luźno, a nie ściśle, jak na dnie, nasącz ponczem i wyłóż resztę masy. Wyrównaj.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.
- Przed podaniem oprósz wierzch kakao, czekoladą lub kawą inką.
AdobeStock, SoniaBonet
Praktyczne rady i urozmaicenia „kawowej poezji”
Użyj cappuccino o smaku, który lubisz najbardziej: waniliowego, karmelowego, orzechowego czy czekoladowego. Jeśli chcesz, by ciasto miało wyraźniejszy aromat kawy, dodaj do ponczu więcej rozpuszczalnej kawy.
Zamiast biszkoptów możesz przygotować cienki domowy biszkopt, przekroić go i nasączyć „ponczem”.
Ciasto cappuccino najlepiej trzyma fason i smakuje po kilku godzinach chłodzenia, wtedy masa tężeje, a smaki się łączą.
Jest to deser, który nie potrzebuje już żadnych dodatków. Chociaż, przyznajmy, filiżanka dobrej kawy będzie tu kropką nad „i”.

















