Podczas gdy świat zachwyca się amerykańskim brownie, w Europie, a konkretnie we Włoszech, już od dawna funkcjonuje znacznie ciekawszy przepis. Aż szkoda, że tak mało osób go zna – być może to kwestia tego, że włoska sztuka cukiernictwa skrywa w sobie znacznie więcej wspaniałych receptur, które niejako odebrały mu potencjalną popularność.

Tak czy owak, torta caprese, czyli wybitne, wspaniale wilgotne ciasto czekoladowe z migdałową nutą powstało w niezwykły sposób. Legenda głosi, że to wynik pracy zapominalskiego cukiernika, który blisko sto lat temu piekąc zwykłe ciasto, zapomniał dodać do niego głównego składnika, czyli mąki pszennej. Skończyło się na samej mące migdałowej, która w połączeniu z masłem i czekoladą dała nieziemski efekt smakowy, nieco w stylu wspomnianego brownie.

Jak zrobić mąkę migdałową?

Jeszcze nie tak dawno upieczenie takiego ciasta w polskich warunkach byłoby trudną do zrealizowania ekstrawagancją. Dziś dostęp do mąki migdałowej jest znacznie łatwiejszy – bez trudu znajdziesz ją w supermarketach i hipermarketach. 

Jeśli jednak nie udało ci jej odnaleźć lub takowych sklepów nie ma w twoim miejscu zamieszkania, bez obaw, jest wyjście. Wystarczy uprażyć migdały na patelni, a następnie zmielić je do postaci drobnego pyłu (właśnie na mąkę) w blenderze. Różnica w cieście będzie nie do wyczucia. By konsystencja ciasta była ciekawsza, dopuszczalnym jest pozostawienie niewielkich kawałków migdałów w mące.

Przepis na torta caprese (ciasto czekoladowe na mące migdałowej)

Składniki:

  • 150 g mąki migdałowej
  • 3 jajka 
  • 100 g czekolady gorzkiej (1 tabliczka)
  • 125 g masła (1 kostka i dodatkowo 1/4)
  • 130 g cukru drobnego (ok. 1 szklanka)
  • skórka otarta z małej pomarańczy

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Jeśli masz już gotową mąkę migdałową, przygotowanie zacznij od wyłożenia małej tortownicy papierem do pieczenia i od włączenia piekarnika – powinien być rozgrzany do 180 st. C (góra-dół).
  2. Masło roztop w rondelku i zalej nim pokruszoną czekoladę. Rozpuść wszystko razem i odstaw do ostudzenia.
  3. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj świeżo startą skórkę pomarańczową. W trakcie ucierania dodawaj masę czekoladowo-maślaną. Następnie wsyp do środka mąkę migdałową i wymieszaj.
  4. Ubij ze szczyptą soli pianę z białek. Wmieszaj ją drewnianą szpatułką do głównej masy. 
  5. Przełóż ciasto do tortownicy. Piecz przez ok. 40 minut. Nie wyciągaj ciasta z formy, zanim nie ostygnie.
  6. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego!