To ciasto drożdżowe bez jajek nie tylko pięknie wyrasta, ale też świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na drugi dzień. Ma idealną strukturę, delikatnie waniliowy aromat i lekko słodki smak (używam do niego 6 łyżek cukru, a lukier robię, gdy mi się chce). Nie kruszy się, nie jest zbite, tylko mięciutkie i puszyste. 

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez mleka i jajek?

Przygotowanie tego ciasta drożdżowego nie różni się wiele od klasycznej wersji, ale jest nieco prostsze. Nie musisz martwić się o temperaturę mleka. Wystarczy, że połączysz napój roślinny w temp. pokojowej z drożdżami i cukrem, dasz im chwilę na rozruch, a potem wymieszasz wszystko z resztą składników i dobrze wyrobisz. Ciasto najlepiej wyrabia się, kiedy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz, żeby ciasto szybciej rosło, postaw je w ciepłym miejscu – np. w lekko nagrzanym (do 40 st. C) i wyłączonym piekarniku albo na nasłonecznionym parapecie.

Przepis na ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Składniki (na standardową keksówkę):

  • 250 ml napoju roślinnego (np. sojowego, owsianego lub migdałowego)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g margaryny roślinnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 skórka starta z całej wyparzonej cytryny
  • szczypta soli
  • odrobina mleka roślinnego do posmarowania wierzchu

Składniki na lukier (opcjonalny):

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej mleko roślinne, dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na około 5 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Roztop margarynę i odstaw do lekkiego przestudzenia – nie może być gorąca. Powinna być letnia lub w temp. pokojowej.
  3. Do zaczynu wsyp pozostałą mąkę, wlej roztopioną margarynę, dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wyrób ciasto ręką lub mikserem z hakiem, aż będzie elastyczne i gładkie – potrwa to około 10 minut. Jeśli chcesz, możesz teraz dodać np. rodzynki, czekoladę albo orzechy.
  4. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby podwoiło objętość.
  5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj margaryną.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Przykryj i zostaw na 20 minut, żeby ponownie wyrosło.
  7. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (góra-dół). Wierzch ciasta posmaruj delikatnie napojem roślinnym. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż będzie złociste z wierzchu.
  8. Po upieczeniu odstaw do lekkiego ostygnięcia. Opcjonalnie, z cukru pudru i soku z cytryny zrób gęsty lukier i polej nim ciasto. Możesz też po prostu posypać przestudzone ciasto cukrem pudrem.

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Jeśli nie masz pod ręką margaryny lub nie chcesz jej używać, zdecyduj się na olej roślinny o neutralnym smaku i zapachu. Najlepiej rafinowany rzepakowy lub z pestek winogron. Możesz też zrezygnować z lukru i posypać ciasto cukrem pudrem, owocami albo płatkami migdałów przed pieczeniem.

By podkręcić aromat, zamiast czy też oprócz wanilii dodaj skórkę startą z cytryny, limonki albo pomarańczy. Do środka podczas wyrabiania możesz wrzucić rodzynki, suszoną żurawinę, kandyzowane owoce, kawałki gorzkiej czekolady lub pokruszone orzechy. Ten przepis daje dużą swobodę – możesz dostosować go do tego, co masz w domu.

W wersji bez cukru użyj ksylitolu lub erytrytolu. Możesz z nich zrobić również lukier. Wystarczy zmielić 100 g słodzika na puder i wymieszać na gęstą polewę z 2 łyżkami wody - zupełnie jak klasyczny lukier z cukru pudru.