To ciasto będzie hitem, gdy tylko postawisz je na stole. Nie ma tu mowy o suchej drożdżówce, która zatyka z każdym kęsem. Wypiek Tomasza Strzelczyka jest mięciutki i wilgotny za sprawą jednego, kremowego dodatku, który dodaje do ciasta podczas wyrabiania.

Co dodaje do ciasta Strzelczyk, by było wilgotne?

Sekretem ciasta drożdżowego Strzelczyka jest twaróg. Kucharz dodaje go do pozostałych składników i razem wyrabia na jednolite i elastyczne ciasto. Sera nie trzeba wcześniej mielić, wystarczy rozkruszyć go do ciasta i wymieszać. W tym przepisie sprawdzi się twaróg półtłusty, choć także tłusty daje radę. Warto wyjąć go chwilę wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową przed dodaniem do pozostałych składników (zimny spowolni wyrastanie drożdżówki). Zobacz, jak krok po kroku zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami Tomasza Strzelczyka.

Adobe Stock, TAMER YILMAZ

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mąki najlepiej tortowej
  • 500-600 g śliwek (po wypestkowaniu)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g świeżych drożdży
  • 0,5 l mleka
  • szczypta soli
  • 140 g masła

Na kruszonkę:

  • 140 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób zaczyn drożdżowy. Podgrzej mleko, by było letnie. Do miski wkrusz świeże drożdże i wysp łyżkę cukru. Wymieszaj. Zalej ciepłym mlekiem drożdże i dodaj 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Przykryj ją ściereczką i odstaw do podrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Do rondelka włóż pokrojone w kostkę masło. Roztop je i ostudź.
  3. Do rozczynu dodaj 1 jajko i 5 żółtek, twaróg rozkruszony w dłoniach, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę i szczyptę soli. Wyrób składniki z grubsza i dodaj do nich roztopione masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz. Przykryj je ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny.
  4. Następnie przygotuj kruszonkę. Do rondelka włóż masło i roztop je. Do miski wsyp mąkę, cukier i posiekane migdały. Zalej składniki roztopionym masłem. Wymieszaj, aż powstanie kruszonka. Włóż ją do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż do blachy wysmarowanej masłem. Wyrównaj je i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Odstaw przykryte na 15 minut. 
  6. Śliwki umyj, usuń z nich pestki i przekrój na pół. Wyłóż je na podrośnięte ciasto. Na śliwki wyłóż kruszonkę. 
  7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 

Źródło przepisu: Youtube.pl/Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha