Ciasto drożdżowe to klasyk wśród wypieków. Pół biedy, jeśli jest z owocami. One dodają mu wilgotności, ale z drugiej strony, nie można z nimi przesadzać, bo ciasto klapnie, a owoce „zatoną” na spodzie blaszki. Mam na wilgotne ciasto drożdżowe inny patent. Najczęściej robię właśnie takie i każdy z przyjemnością zajada je nawet po kilku dniach - bez „podlewania” w ustach kawą, kakao czy herbatą. 

Mój sposób na wilgotne ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z jagodami lub z innymi owocami najczęściej wzbogacam o jeszcze jedną rzecz. Wtedy wspaniale się trzyma i długo zachowuje świeżość (choć i tak z łakomstwa wykańczamy blachę w mgnieniu oka).

Od dziecka kochałam drożdżówki z serem, więc zainspirowałam się tym rozwiązaniem. Na drożdżowy spód wykładam masę twarogowo-mascarpone. Dzięki niej ciasto jest nie tylko miększe i bardziej wilgotne, ale też po prostu smaczniejsze. Masa serkowa przyjemnie pachnie wanilią, a jeszcze lepiej smakuje. Na tym wszystkim jagody utrzymują się bez problemu. Nie wnikają w głąb ciasta. Na dużą blachę (wielkość 30 x 40 cm) zużywam 600 g owoców.

Podobne ciasto możesz zrobić z malinami, jeżynami, kawałkami brzoskwiń (najlepiej mniej soczystych, tzw. ufo), moreli czy ze śliwkami. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, rozmroź je najpierw i odsącz dokładnie na sitku. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do docelowej temperatury.

Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami i serem

Składniki na ciasto (na blachę o wielkości 30x40 cm):

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szczypta soli 
  • skórka starta z 1 cytryny

Składniki na masę serową i wierzch:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 3 duże jajka
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego 
  • 1/2 laski wanilii
  • 600 g jagód

Składniki na kruszonkę:

  • 290 g mąki pszennej (lub pół na pół z krupczatką - będzie jeszcze lepiej chrupać
  • 200 g masła
  • 170 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania wystudzonego ciasta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj rozczyn: pokrusz drożdże i rozetrzyj je z łyżeczką cukru. Zalej ciepłym mlekiem, wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj na jednolitą masę i odłóż na 15 minut. Roztop i wystudź masło.
  2. Po upływie tego czasu utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj wyrośnięty rozczyn, kogel-mogel z żółtek i cukru, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec dodaj do ciasta roztopione, wystudzone masło i ponownie wyrób na gładkie ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce (może być wyłączony piekarnik nagrzany wcześniej do 30-40 st. C).
  3. Gdy ciasto drożdżowe rośnie, przygotuj kruszonkę: rozpuść i wystudź lekko masło. Mąkę wymieszaj z cukrem zwykłym i waniliowym. Wlej masło do suchych składników, szybko i niedbale palcami uformuj kruszonkę o różnej wielkości grudek. Włóż na ok. godzinę do lodówki.
  4. W międzyczasie przygotuj masę: oddziel białka od żółtek. Zmiel twaróg, zmiksuj z mascarpone i żółtkami. Dodaj cukier puder, sproszkowany budyń oraz wnętrze wydrążonej połowy laski wanilii. Białka ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do masy. 
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt ok. 30x40 cm i wyłóż na blachę. Wyłóż na to masę serową, wyrównaj wierzch. Posyp jagodami i kruszonką.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego na 170-180 st. C i piecz ok. 40-50 min. (w zależności od piekarnika). Po 40 minutach sprawdź ciasto za pomocą patyczka - jeśli po wbiciu wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.