Ciasto drożdżowe to klasyk wśród wypieków. Pół biedy, jeśli jest z owocami. One dodają mu wilgotności, ale z drugiej strony, nie można z nimi przesadzać, bo ciasto klapnie, a owoce „zatoną” na spodzie blaszki. Mam na wilgotne ciasto drożdżowe inny patent. Najczęściej robię właśnie takie i każdy z przyjemnością zajada je nawet po kilku dniach - bez „podlewania” w ustach kawą, kakao czy herbatą.
Mój sposób na wilgotne ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe z jagodami lub z innymi owocami najczęściej wzbogacam o jeszcze jedną rzecz. Wtedy wspaniale się trzyma i długo zachowuje świeżość (choć i tak z łakomstwa wykańczamy blachę w mgnieniu oka).
Od dziecka kochałam drożdżówki z serem, więc zainspirowałam się tym rozwiązaniem. Na drożdżowy spód wykładam masę twarogowo-mascarpone. Dzięki niej ciasto jest nie tylko miększe i bardziej wilgotne, ale też po prostu smaczniejsze. Masa serkowa przyjemnie pachnie wanilią, a jeszcze lepiej smakuje. Na tym wszystkim jagody utrzymują się bez problemu. Nie wnikają w głąb ciasta. Na dużą blachę (wielkość 30 x 40 cm) zużywam 600 g owoców.
Podobne ciasto możesz zrobić z malinami, jeżynami, kawałkami brzoskwiń (najlepiej mniej soczystych, tzw. ufo), moreli czy ze śliwkami. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, rozmroź je najpierw i odsącz dokładnie na sitku. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do docelowej temperatury.
Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami i serem
Składniki na ciasto (na blachę o wielkości 30x40 cm):
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
Składniki na masę serową i wierzch:
- 600 g twarogu półtłustego
- 3 duże jajka
- 250g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1/2 laski wanilii
- 600 g jagód
Składniki na kruszonkę:
- 290 g mąki pszennej (lub pół na pół z krupczatką - będzie jeszcze lepiej chrupać
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania wystudzonego ciasta.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn: pokrusz drożdże i rozetrzyj je z łyżeczką cukru. Zalej ciepłym mlekiem, wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj na jednolitą masę i odłóż na 15 minut. Roztop i wystudź masło.
- Po upływie tego czasu utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj wyrośnięty rozczyn, kogel-mogel z żółtek i cukru, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec dodaj do ciasta roztopione, wystudzone masło i ponownie wyrób na gładkie ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce (może być wyłączony piekarnik nagrzany wcześniej do 30-40 st. C).
- Gdy ciasto drożdżowe rośnie, przygotuj kruszonkę: rozpuść i wystudź lekko masło. Mąkę wymieszaj z cukrem zwykłym i waniliowym. Wlej masło do suchych składników, szybko i niedbale palcami uformuj kruszonkę o różnej wielkości grudek. Włóż na ok. godzinę do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj masę: oddziel białka od żółtek. Zmiel twaróg, zmiksuj z mascarpone i żółtkami. Dodaj cukier puder, sproszkowany budyń oraz wnętrze wydrążonej połowy laski wanilii. Białka ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do masy.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt ok. 30x40 cm i wyłóż na blachę. Wyłóż na to masę serową, wyrównaj wierzch. Posyp jagodami i kruszonką.
- Włóż do piekarnika nagrzanego na 170-180 st. C i piecz ok. 40-50 min. (w zależności od piekarnika). Po 40 minutach sprawdź ciasto za pomocą patyczka - jeśli po wbiciu wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
















