Ciasto karmelowa bananówka robię od lat, bo ten deser nigdy mnie nie zawiódł. Nie muszę spędzać długich godzin w kuchni, a efekt jest naprawdę oszałamiający - i dla oczu, i dla kubków smakowych. Ciasto nie dość że jest absolutnie pyszne, to jeszcze wygląda jak kupione w cukierni. I to nie w pierwszej lepszej, a jednej z droższych w mieście.

Przepis na ciasto karmelowa bananówka

Początkowo przygotowywałam to ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Teraz jednak robię je w dużej blaszce 28 x 18 cm.

Składniki:

  • 150 g słonych krakersów
  • 4 banany
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

  1.  Poukładaj ciasno na dnie blaszki warstwy krakersów, pamiętając przy tym o docięciu przy brzegach, jeśli krakersy nie zmieszczą się idealnie i nie wypełnią ściśle dna blaszki. 
  2. Teraz krakersy wysmaruj kajmakiem - musisz to robić ostrożnie, żeby nic się nie poprzesuwało. Możesz użyć silikonowej szpatułki. Nie wykorzystuj całej masy - na razie zużyj połowę kajmaku. Potem na kajmak wyłóż kolejną warstwę krakersów.
  3. Wyłożone krakersy posmaruj znowu drugą połową masy kajmakowej. Ponownie rozprowadź ją bardzo dokładnie i ostrożnie, aby nic się nie poprzesuwało. Włóż blaszkę z kajmakowym spodem do lodówki, aby schładzał się podczas przygotowywania pozostałych elementów deseru.
  4. Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Najlepiej zrobić to w osobnej misce, tak żeby sok dokładnie pokrył każdy fragment bananów.
  5. Do wysokiego naczynia wlej zimną śmietankę kremówkę. Dodaj zimny serek mascarpone, cukier puder i ubij na sztywną masę. Zaczynaj od najniższych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając.
  6. Na schłodzonym spodzie z krakersów i kajmaku poukładaj plasterki bananów. Wyłóż na nie ubitą masę ze śmietanki i mascarpone. Wyrównaj wierzch szpatułką.
  7. Teraz ostatni krok - na wierzch ciasta zetrzyj 4 kostki gorzkiej czekolady. Rób to na tarce o drobniutkich oczkach.
  8. Gotowy deser schładzaj w lodówce przez całą noc, zanim będziesz go kroić.

Dodatkowe porady

Uwaga - pamiętaj, że kremówka i mascarpone muszą być mocno schłodzone, zanim zaczniesz je ubijać. Ja czasem stosuję prosty trik, aby wszystko dobrze się udało. Kremówkę wlewam do wysokiego naczynia i wkładam na 20 minut do zamrażarki. Potem wyjmuję, łączę z wyjętym bezpośrednio z lodówki mascarpone i dopiero wtedy zaczynam ubijanie.

Do masy śmietankowej możesz dodatkowo dodać odrobinę pasty waniliowej albo aromatu waniliowego. Ja jednak pomijam ten element, bo nie czuję potrzeby wzbogacania całości o waniliową nutkę.