Ciasto karmelowa bananówka robię od lat, bo ten deser nigdy mnie nie zawiódł. Nie muszę spędzać długich godzin w kuchni, a efekt jest naprawdę oszałamiający - i dla oczu, i dla kubków smakowych. Ciasto nie dość że jest absolutnie pyszne, to jeszcze wygląda jak kupione w cukierni. I to nie w pierwszej lepszej, a jednej z droższych w mieście.
Przepis na ciasto karmelowa bananówka
Początkowo przygotowywałam to ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Teraz jednak robię je w dużej blaszce 28 x 18 cm.
Składniki:
- 150 g słonych krakersów
- 4 banany
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 puszka masy kajmakowej
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
- Poukładaj ciasno na dnie blaszki warstwy krakersów, pamiętając przy tym o docięciu przy brzegach, jeśli krakersy nie zmieszczą się idealnie i nie wypełnią ściśle dna blaszki.
- Teraz krakersy wysmaruj kajmakiem - musisz to robić ostrożnie, żeby nic się nie poprzesuwało. Możesz użyć silikonowej szpatułki. Nie wykorzystuj całej masy - na razie zużyj połowę kajmaku. Potem na kajmak wyłóż kolejną warstwę krakersów.
- Wyłożone krakersy posmaruj znowu drugą połową masy kajmakowej. Ponownie rozprowadź ją bardzo dokładnie i ostrożnie, aby nic się nie poprzesuwało. Włóż blaszkę z kajmakowym spodem do lodówki, aby schładzał się podczas przygotowywania pozostałych elementów deseru.
- Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Najlepiej zrobić to w osobnej misce, tak żeby sok dokładnie pokrył każdy fragment bananów.
- Do wysokiego naczynia wlej zimną śmietankę kremówkę. Dodaj zimny serek mascarpone, cukier puder i ubij na sztywną masę. Zaczynaj od najniższych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając.
- Na schłodzonym spodzie z krakersów i kajmaku poukładaj plasterki bananów. Wyłóż na nie ubitą masę ze śmietanki i mascarpone. Wyrównaj wierzch szpatułką.
- Teraz ostatni krok - na wierzch ciasta zetrzyj 4 kostki gorzkiej czekolady. Rób to na tarce o drobniutkich oczkach.
- Gotowy deser schładzaj w lodówce przez całą noc, zanim będziesz go kroić.
Dodatkowe porady
Uwaga - pamiętaj, że kremówka i mascarpone muszą być mocno schłodzone, zanim zaczniesz je ubijać. Ja czasem stosuję prosty trik, aby wszystko dobrze się udało. Kremówkę wlewam do wysokiego naczynia i wkładam na 20 minut do zamrażarki. Potem wyjmuję, łączę z wyjętym bezpośrednio z lodówki mascarpone i dopiero wtedy zaczynam ubijanie.
Do masy śmietankowej możesz dodatkowo dodać odrobinę pasty waniliowej albo aromatu waniliowego. Ja jednak pomijam ten element, bo nie czuję potrzeby wzbogacania całości o waniliową nutkę.
















