Tego rodzaju ryzyko wzrasta zwłaszcza wówczas, gdy wśród świętujących znajdą się dzieci i młodsi smakosze. A jak wiadomo, za ich gustami trudno nadążyć. Jedno jest pewne – nie zawsze posmakują im klasyczne świąteczne słodkości, takie jak zwykłe, raczej z natury suche makowce czy serniki bez szałowych dodatków, o takich deserach jak kutia nawet nie wspominając…
Jak więc udobruchać całe towarzystwo i sprawić, by każdy znalazł na stole coś dla siebie? Dobrym rozwiązaniem jest sięgniecie po jakiś bardziej „nowoczesny” przepis. Czymś takim z pewnością jest ciasto kinder country, które nieprzypadkowo swoją nazwę wzięło od popularnego batonika dostępnego w prawie każdym sklepie.
Kinder country – co to za ciasto?
Ciasto kinder country jest o tyle ciekawą opcją na święta, że nie wymaga żadnego pieczenia. Mało tego, nie da się tutaj natrudzić nawet przy spodzie. Nie ma mowy o żadnym mieleniu herbatników w malakserze, mieszaniu ich z rozpuszczonym masłem. Wystarczy zwykłe wyłożenie tortownicy herbatnikami lub nawet krakersami lub innymi ciasteczkami.
„Robotę robi” tutaj cała masa czekolady i to takiej, którą najmłodsi uwielbiają najmocniej. W grę wchodzi tutaj bowiem użycie aż 4 tabliczek czekolady. 2 opakowania czekolady białej i 2 opakowania czekolady mlecznej. Tego rodzaju czekoladowe turbodoładowanie w zupełności wyłącza już konieczność dodatkowego dosładzania całego deseru.
Przepis na ciasto kinder country
Składniki:
- 350 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30%
- 250 g mascarpone
- 200 g herbatników
- 200 g czekolady mlecznej (2 tabliczki)
- 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
- 500 g ryżu preparowanego
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania odpowiedniej foremki Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy wahającej się od 24 do 26 cm. Taką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie tortownicy równomiernie wyłóż warstwę herbatników – nie trzeba ich kruszyć.
- Białe czekolady rozpuść do płynnej postaci w kąpieli wodnej.
- Ubij mikserem śmietankę kremówkę (powinna być jak najzimniejsza). W trakcie ubijania dodawaj do niej serek mascarpone. Podziel tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej części powoli wlej ostudzoną białą czekoladę i wymieszaj dokładnie mikserem. Następnie wsyp do środka połowę ryżu preparowanego. Teraz wymieszaj wszystko ręcznie.
- Pora na przygotowanie drugiej masy. Do kremu śmietanowo-mascarpone wlej rozpuszczoną i ostudzoną następnie mleczną czekoladę. Zmiksuj dokładnie wszystko razem i dodaj pozostałą część ryżu preparowanego. Wymieszaj wszystko szpatułką lub inną drewnianą łyżką.
- Wylej na spód z herbatników najpierw białą masę. Dokładnie wyrównaj i wyłóż na nią drugą warstwę herbatnikowego spodu. Od razu wylej na wierzch krem z mleczną czekoladą. Ozdób ciasto resztką ryżu preparowanego albo innym dodatkiem.
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, by kremy dobrze się związały. Wówczas deser będzie dużo łatwiejszy do pokrojenia na równe kawałki.
Smacznego!

















