To najprostszy chleb drożdżowy, jaki możesz zrobić. Nie wymaga posiadania robota planetarnego ani nawet ręcznego miksera. Do zarobienia ciasta wystarczy większa łyżka. Cała twoja praca przy nim potrwa łącznie 5 minut - bez porównania krócej niż dniówka piekarza. Gdy chleb rośnie, a następnie się piecze, zrobisz w międzyczasie dla rodziny obiad z deserem lub, jeśli wolisz, owiniesz się w kocyk i udasz się na drzemkę. W międzyczasie z piekarnika będzie wydobywać się wspaniały aromat - lepszy niż w niejednej świeczce zapachowej. Nastaw przypomnienie w telefonie, by wyjąć bochenek, bo można się przy nim zapomnieć. Zjeść jeszcze ciepłą piętkę z masłem - to kolejna ogromna przyjemność. Niejeden piekarz pozazdrości ci takiego wspaniałego bochenka przy minimalnym nakładzie pracy.
Jak zrobić szybki chleb bez zagniatania?
W tym chlebie nie dzielimy ciasta na rozczyn i ciasto właściwe. Wszystko od razu ląduje w 1 misce i rośnie już razem - przez 40 minut. Aby pomóc w tym ciastu, włóż je do nienagrzanego piekarnika. Wystarczy światełko w środku, by pobudzić aktywność drożdży i wzrost ciasta.
Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, zrób surowemu ciastu solidny „prysznic”. Popryskaj wierzch solidnie wodą (spryskiwaczem będzie najwygodniej i najszybciej), a następnie włóż do mocno nagrzanego piekarnika (220 st. C) na 10 minut. Taki zabieg sprawi, że skórka od razu się „zetnie”. Potem nie zapomnij obniżyć temperatury - do standardowych 180 stopni.
Zamiast opryskiwać chleb, możesz też opryskać wnętrze piekarnika - wszystkie ścianki i dół. Parująca woda ze ścianek da taki sam efekt podczas pieczenia. Zamiast pryskać, możesz też po prostu wsunąć do pieca dodatkową blaszkę i rozsypać na niej kilka kostek lodu. Miękisz pozostanie taki jak trzeba - elastyczny, wilgotny i mięciutki.
Przepis na 5-minutowy chrupiący chleb bez wyrabiania
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml + 150 ml letniej wody
- 500 g pszennej mąki chlebowej
- 3 łyżki płatków owsianych + 2 łyżki do posypania wierzchu
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy.
Sposób przygotowania:
- Wkrusz drożdże do miski, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 300 ml wody. Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Dosyp mąkę i 3 łyżki płatków owsianych oraz sól. Wymieszaj łyżką, a następnie dodaj resztę wody i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu zagnieć ciasto za pomocą łyżki.
- Przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Posyp wierzch chleba płatkami owsianymi i spryskaj dużą ilością wody.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temp. 220 st. C, następnie obniż temperaturę do 180 st. C. i piecz 40 minut.
Źródło przepisu: ZesmakiemnaTy Sylwia Zając (Facebook).
















