Ciasto puchatek swą nazwę zawdzięcza kolorom, które nawiązują do słynnego misia z bajki. Poza tym jest puszyste i mięciutkie niczym pluszowe przytulanki. Gdy stawiam je na stole, zawsze jest hitem wśród dzieci. Wyjadają je na wyścigi, i nic dziwnego, jest proste, a pyszne. Zrobisz je raz-dwa, a zniknie jeszcze szybciej.

Jak zrobić ciasto puchatek ze śliwkami?

Do tego przepisu polecam użyć małych śliwek, najlepiej węgierek. Najlepsze będą miękkie, dojrzałe. Samo ciasto przygotujesz w kilku prostych krokach. Na początek ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę (pamiętaj, by użyć jajek w temperaturze pokojowej). Następnie do masy jajecznej dodaj olej i mleko (również w temperaturze pokojowej), a na koniec suche składniki.

Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wyłóż ją na blachę. Na wierzch wyłóż jasne ciasto a na górę śliwki. Ułóż je rozcięciami do góry i delikatnie wbij je w ciasto. Pozostaje już tylko pieczenie do tzw. suchego patyczka. Ciasto ze śliwkami ładnie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste. Świetnie smakuje z gałką lodów. 

Getty/iStock, vinicef

Przepis na mięciutkie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 320 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • pół kilograma śliwek
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj śliwki. Umyj je, osusz i usuń z nich pestki. Przekrój każdą na pół. 
  2. Następnie zrób ciasto. Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj suche składniki łyżką.
  3. Do drugiej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i ubij całość na jasną i puszystą masę (przez kilka minut na wysokich obrotach). Gdy masa będzie puszysta, zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej. Następnie wlej mleko i zmiksuj jedynie do połączenia składników. 
  4. Do masy jajecznej partiami dodaj mąkę przesianą przez sito. Wymieszaj delikatnie tak, by grudki nie były widoczne łopatką. Ciasto powinno pozostać puszyste. 
  5. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj łyżkę kakao i wymieszaj, aż stanie się jednolita. Wyłóż kakaowe ciasto na blachę. Na ciemne ciasto wyłóż jasne ciasto.
  6. Na wierzchu ułóż śliwki rozcięciem do góry (możesz je delikatnie wcisnąć w ciasto). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut. Upieczone udekoruj płatkami migdałów lub cukrem pudrem.