Ciasto puchatek swą nazwę zawdzięcza kolorom, które nawiązują do słynnego misia z bajki. Poza tym jest puszyste i mięciutkie niczym pluszowe przytulanki. Gdy stawiam je na stole, zawsze jest hitem wśród dzieci. Wyjadają je na wyścigi, i nic dziwnego, jest proste, a pyszne. Zrobisz je raz-dwa, a zniknie jeszcze szybciej.
Jak zrobić ciasto puchatek ze śliwkami?
Do tego przepisu polecam użyć małych śliwek, najlepiej węgierek. Najlepsze będą miękkie, dojrzałe. Samo ciasto przygotujesz w kilku prostych krokach. Na początek ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę (pamiętaj, by użyć jajek w temperaturze pokojowej). Następnie do masy jajecznej dodaj olej i mleko (również w temperaturze pokojowej), a na koniec suche składniki.
Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wyłóż ją na blachę. Na wierzch wyłóż jasne ciasto a na górę śliwki. Ułóż je rozcięciami do góry i delikatnie wbij je w ciasto. Pozostaje już tylko pieczenie do tzw. suchego patyczka. Ciasto ze śliwkami ładnie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste. Świetnie smakuje z gałką lodów.
Getty/iStock, vinicef
Przepis na mięciutkie ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 4 duże jajka
- 150 g cukru
- 320 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- pół kilograma śliwek
- płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj śliwki. Umyj je, osusz i usuń z nich pestki. Przekrój każdą na pół.
- Następnie zrób ciasto. Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj suche składniki łyżką.
- Do drugiej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i ubij całość na jasną i puszystą masę (przez kilka minut na wysokich obrotach). Gdy masa będzie puszysta, zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej. Następnie wlej mleko i zmiksuj jedynie do połączenia składników.
- Do masy jajecznej partiami dodaj mąkę przesianą przez sito. Wymieszaj delikatnie tak, by grudki nie były widoczne łopatką. Ciasto powinno pozostać puszyste.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj łyżkę kakao i wymieszaj, aż stanie się jednolita. Wyłóż kakaowe ciasto na blachę. Na ciemne ciasto wyłóż jasne ciasto.
- Na wierzchu ułóż śliwki rozcięciem do góry (możesz je delikatnie wcisnąć w ciasto). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut. Upieczone udekoruj płatkami migdałów lub cukrem pudrem.
















