Ten placek ze śliwkami nie potrzebuje nawet kruszonki ani żadnych wymyślnych pianek i warstw jak z wystawki w cukierni. Broni się swoją najprostszą formą, chociaż nikt nie śmiałby go przecież o cokolwiek oskarżać.

Pozostaje świeży przez tydzień, a nawet jeszcze dłużej. Wystarczy tylko, że do puszystej masy jajecznej wkruszysz tani ser, który normalnie mieszasz ze śmietaną lub jogurtem i podajesz na śniadanie. Ciasto wychodzi pysznie wilgotne i chociaż mogłoby się wydawać, że będzie zbite, zaskakuje lekkością. Przygotowuję je na każdą wizytę gości w aurze późnego lata.  

Co zrobić, żeby placek ze śliwkami był długo świeży?

Sekretem przepisu na wilgotne i pulchne ciasto ze śliwkami jest twaróg. Dokładnie taki, jaki podajesz zwykle ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Nie musisz sięgać po modne, drogie, zagraniczne serki typu mascarpone lub ricotta, żeby otrzymać wypiek idealny. Wystarczy popularny polski produkt.

Świetnie sprawdzi się twaróg półtłusty – dzięki niemu placek nie będzie suchy ani zbity. Co najlepsze, nie trzeba go mielić jak na sernik, wystarczy pokruszyć go bezpośrednio do miski z masą. Kluczowym słowem jest tutaj „pokruszyć". Nie używaj mazistych serków kanapkowych i śmietankowych, najlepszy będzie tradycyjny klinek. 

Składniki to jedno, ale ważna jest także technika przygotowania. Pamiętaj, że wszystkie elementy, łącznie z naszym bohaterem, czyli twarogiem, powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka z cukrem (najlepiej drobnym) cierpliwie ubijaj przez około 10 minut, aż powstanie jasny, kremowy puch. Wykorzystaj świeże, dojrzałe śliwki, unikaj mrożonych owoców, bo mogą za bardzo obciążyć ciasto. To wszystko sprawi, ze placek będzie nie tylko pyszny, ale także nie stanie się czerstwy już po 2-3 dniach. Wystarczy przykryć go ściereczką, owinąć pergaminem lub zabezpieczyć kloszem.

Placek ze śliwkami i serem – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek węgierek

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajka i twaróg z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Umyj i osusz śliwki. Pokrój je w połówki i wyciągnij pestki.  
  2. Wybij jajka do miski i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą i powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec ucierania dodaj esencję waniliową.
  3. Cienkim strumykiem wlej do puchu jajecznego olej. Krótko wszystko zmieszaj.
  4. Wkrusz do masy twaróg. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko połącz szpatułką lub zmiksuj na niskich obrotach.
  5. Wrzuć do masy z twarogiem połowę śliwek, wymieszaj. Przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm lub foremki o wymiarach około 20 x 30 cm. Rozprowadź równomiernie. Na wierzch wyłóż pozostałe owoce.
  6. Piecz placek ze śliwkami i twarogiem przez około 50 minut w 175°C, do suchego patyczka. Zostaw ciasto w wyłączonym urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, a potem je całkowicie wystudź. Udekoruj cukrem pudrem lub płatkami migdałów.