To ciasto lubię jeszcze za coś innego – można je spokojnie przygotować dzień wcześniej i mieć z głowy jeden deser w szale świątecznych przygotowań. Jest miękkie, delikatne i smakuje wszystkim bez wyjątku. Przypomina nieco znane ciasto 3 Bit, ale ma swój własny charakter. No i nie potrzebujesz do niego piekarnika, tylko lodówka i trochę cierpliwości, żeby masa dobrze stężała. 

Jeszcze więcej klasycznych i bardziej fantazyjnych ciast oraz propozycji dań na święta czy też na zwykły obiad czeka na ciebie na naszym kanale Messenger - MojeGotowanie.pl. Codziennie wybieramy dla ciebie 2 sprawdzone przepisy. Częstować możesz się też naszymi redakcyjnymi trikami, które ułatwiają codzienne gotowanie. 

Jak zrobić ciasto toffinek?

Toffinek składa się z kilku powtarzających się warstw: słonych krakersów, kremowej łagodnej śmietanki z dodatkiem żelatyny i krówkowej masy kajmakowej. To trio wręcz doskonałe. Całość układasz warstwowo w blaszce, a na wierzchu posypujesz migdałami. Kiedy postoi kilka godzin w lodówce, krakersy nieco miękną, smaki się łączą i powstaje idealnie aksamitne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Trudno nie nałożyć sobie dokładki.

Przepis na ciasto toffinek

Składniki (na formę 25 x 35 cm):

  • 2 opakowania krakersów po 175 g każde
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
  • 50 g płatków migdałowych
  • około 30 ml zimnej wody do żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą. Odstaw na 5 minut, żeby napęczniała.
  2. Po tym czasie lekko ją podgrzej, aż się całkowicie rozpuści. Uważaj, żeby jej nie zagotować.
  3. Ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder, a potem cienką strużką wlej przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę krakersów.
  5. Rozsmaruj połowę kremu śmietankowego.
  6. Ułóż kolejną warstwę krakersów i na niej rozsmaruj połowę masy kajmakowej.
  7. Znów przykryj warstwą krakersów.
  8. Wyłóż 3/4 pozostałej śmietany, przykryj krakersami i posmaruj resztą kajmaku.
  9. Na wierzchu rozsmaruj resztkę śmietany i posyp całość płatkami migdałów.
  10. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Jak podkręcić smak pysznego toffinka?

Zamiast klasycznych krakersów możesz użyć kwadratowych lub prostokątnych ciastek pełnoziarnistych lub nawet bezglutenowych, jeśli ktoś z domowników takich potrzebuje. Migdały na wierzchu możesz zastąpić wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi lub nawet podprażonymi ziarnami słonecznika, jeśli chcesz przełamać smak innym akcentem. Prażenie wydobędzie z nich chrupkość i głębszy smak. Wierzch warto też posypać odrobiną lekko roztartej gruboziarnistej soli. Powstanie wrażenie solonego karmelu. Masę kajmakową warto przed użyciem chwilę ogrzać (np. w kąpieli wodnej), żeby łatwiej się rozsmarowywała.