To ciasto lubię jeszcze za coś innego – można je spokojnie przygotować dzień wcześniej i mieć z głowy jeden deser w szale świątecznych przygotowań. Jest miękkie, delikatne i smakuje wszystkim bez wyjątku. Przypomina nieco znane ciasto 3 Bit, ale ma swój własny charakter. No i nie potrzebujesz do niego piekarnika, tylko lodówka i trochę cierpliwości, żeby masa dobrze stężała.
Jeszcze więcej klasycznych i bardziej fantazyjnych ciast oraz propozycji dań na święta czy też na zwykły obiad czeka na ciebie na naszym kanale Messenger - MojeGotowanie.pl. Codziennie wybieramy dla ciebie 2 sprawdzone przepisy. Częstować możesz się też naszymi redakcyjnymi trikami, które ułatwiają codzienne gotowanie.
Jak zrobić ciasto toffinek?
Toffinek składa się z kilku powtarzających się warstw: słonych krakersów, kremowej łagodnej śmietanki z dodatkiem żelatyny i krówkowej masy kajmakowej. To trio wręcz doskonałe. Całość układasz warstwowo w blaszce, a na wierzchu posypujesz migdałami. Kiedy postoi kilka godzin w lodówce, krakersy nieco miękną, smaki się łączą i powstaje idealnie aksamitne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Trudno nie nałożyć sobie dokładki.
Przepis na ciasto toffinek
Składniki (na formę 25 x 35 cm):
- 2 opakowania krakersów po 175 g każde
- 600 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
- 50 g płatków migdałowych
- około 30 ml zimnej wody do żelatyny
Sposób przygotowania:
- Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą. Odstaw na 5 minut, żeby napęczniała.
- Po tym czasie lekko ją podgrzej, aż się całkowicie rozpuści. Uważaj, żeby jej nie zagotować.
- Ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder, a potem cienką strużką wlej przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę krakersów.
- Rozsmaruj połowę kremu śmietankowego.
- Ułóż kolejną warstwę krakersów i na niej rozsmaruj połowę masy kajmakowej.
- Znów przykryj warstwą krakersów.
- Wyłóż 3/4 pozostałej śmietany, przykryj krakersami i posmaruj resztą kajmaku.
- Na wierzchu rozsmaruj resztkę śmietany i posyp całość płatkami migdałów.
- Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak podkręcić smak pysznego toffinka?
Zamiast klasycznych krakersów możesz użyć kwadratowych lub prostokątnych ciastek pełnoziarnistych lub nawet bezglutenowych, jeśli ktoś z domowników takich potrzebuje. Migdały na wierzchu możesz zastąpić wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi lub nawet podprażonymi ziarnami słonecznika, jeśli chcesz przełamać smak innym akcentem. Prażenie wydobędzie z nich chrupkość i głębszy smak. Wierzch warto też posypać odrobiną lekko roztartej gruboziarnistej soli. Powstanie wrażenie solonego karmelu. Masę kajmakową warto przed użyciem chwilę ogrzać (np. w kąpieli wodnej), żeby łatwiej się rozsmarowywała.
















