Do babcinego ciasta z aronią można wykorzystywać zarówno świeże owoce, jak i dżem albo konfiturę przygotowaną z ciemnych kuleczek. Jeśli wolisz, smak aronii możesz też przełamać innymi owocami, np. dodając sporą garść malin albo borówek amerykańskich. Ja jednak wolę ten owoc w wersji solo, a mój mąż zjada aroniowy placek jeszcze chętniej niż ciasto z jagodami.

Babciny przepis na ciasto z aronią

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 szklanki przebranych owoców aronii
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina tłuszczu + bułki tartej na dno blachy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
  2. Aronię przebierz, usuń szypułki, dokładnie umyj i osusz.
  3. Jajka wybij do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj na puszystą masę.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Przygotuj sobie również osobno olej i maślankę. Partiami dodawaj naprzemiennie do ciasta, chwilę miksując po każdym dodaniu.
  5. Blachę do pieczenia wysmaruj odrobiną tłuszczu i wysyp bułką tartą,
  6. Wylej ciasto na przygotowaną blachę. Wyłóż na ciasto owoce aronii.
  7. Piecz placek z aronią przez 45-50 minut.

Co można zmienić w tym przepisie?

Jak mawiała moja babcia - to przepis pod każdy owoc. Oznacza to, że jeśli nie masz pod ręką aronii, możesz dorzucić jakiekolwiek inne owoce według własnego uznania - maliny, borówki amerykańskie, jeżyny, jagody, porzeczki, poziomki albo pokrojone truskawki też będą pysznie smakować. Babcia radziła też, że do masy można wmieszać dosłownie odrobinę cynamonu - ta przyprawa ciekawie podkręci smak całego deseru. 

Na jakie okazje pasuje placek z aronią?

Placek z aronią to idealny deser do popołudniowej kawy. Świetnie pasuje też na podwieczorek, a gdy zacznie się rok szkolny, możesz kawałek zapakować do śniadaniówki. Całość szykuje się w 15 minut, a doliczając czas pieczenia możesz mieć pewność, że w godzinę przygotujesz apetyczny, domowy deser, którego smak przywodzi na myśl wakacje na wsi. 

Sposoby na podkręcenie słodkiego smaku

Dla wielu osób aronia mimo wszystko może być zbyt cierpka, nawet pomimo dodatku cukru w cieście. Jak już pisałam, można ją połączyć z innymi, słodszymi owocami, ale to wcale nie jest jedyny sposób.

Wierzch placka możesz oprószyć cukrem pudrem, albo podać deser z gałką lodów lub sporym kleksem bitej śmietany. Świetnie pasuje też odrobina waniliowego serka homogenizowanego albo sosu owocowego - przygotujesz go banalnie prosto ze zblendowanych malin, truskawek, borówek czy jagód.