To ciasto z jabłkami znane jest również pod nazwą salceson lub amerykaniec. Salceson to żartobliwe określenie, które odnosi się do wyglądu przekrojonego ciasta. Ciemna masa z kawałkami jasnych jabłek może przypominać kultową wędlinę. Natomiast nazwa „amerykaniec” prawdopodobnie nawiązuje do popularnych amerykańskich ciast typu apple cake czy ciasto marchewkowe. Niemniej jednak to ciasto jest tak pyszne, że niezależnie od nazwy, polecam je zrobić. Do kawy i na słodki podwieczorek w sam raz.

Puszyste i mięciutkie kakaowe ciasto z jabłkami

Uwielbiam ciasta, które mogę zrobić w jednej misce. Nie dość, że są prościutkie do przygotowania, to mam po nich o wiele mniej zmywania i sprzątania. Dlatego ciasto z jabłkami po amerykańsku to mój numer 1 jesienią. Wystarczy w odpowiedniej kolejności dodawać składniki i krótko je wymieszać, aby uzyskać puszyste i mięciutkie ciasto. To, o czym warto pamiętać, to by użyte jajka były w temperaturze pokojowej. Raz wzięłam takie prosto z lodówki i niestety skończyło się zakalcem.

Przepis na ciasto z jabłkami po amerykańsku

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij całe jajka oraz wsyp cukier. Utrzyj całość chwilę i wlej olej, nie przestając ucierać.
  2. Następnie dodaj mąkę razem z sodą, kakao i cynamonem. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj je do ciasta.
  4. Orzechy włoskie posiekaj drobno i razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  7. Po upieczeniu udekoruj ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdzone porady na idealne ciasto z jabłkami

Do amerykańca sprawdzą się twarde i lekko kwaśne jabłka, które świetnie będą kontrastować ze słodkim ciastem. Zazwyczaj używam szarej renety, a jeśli nie mam jej pod ręką, to biorę ligol albo idared. Miękkie jabłka po upieczeniu zamienią się w papkę, a te bardzo słodkie mogą sprawić, że ciasto wyjdzie mdłe, dlatego lepiej ich nie używać. Jeśli nie chcesz, by rodzynki opadły na spód ciasta, to obtocz je w niewielkiej ilości mąki, zanim dodasz je do ciasta. Orzechy włoskie często zamieniam na lekko podprażone orzechy laskowe. Ciasto wychodzi wtedy bardziej chrupiące i aromatyczne.