Moja rodzina zajada się winogronami przez okrągły rok. Najczęściej kupuję je w sklepie, ale we wrześniu cieszymy się smakiem tych, które rosną w przydomowym ogródku. Chociaż najlepiej smakują na świeżo, zazwyczaj zbiory są tak duże, że szukam pomysłów na to, co można z nich przyrządzić. Co roku wracam więc do tego przepisu na dżem. Nie dodaję do niego żelfiksu - lista składników jest bardzo prosta, a samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Tak naprawdę najbardziej czasochłonna czynność to poobrywanie winogron z szypułek oraz usunięcie pestek.
Przepis na dżem z ciemnych winogron z ogrodu
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron
- 600 g cukru
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki goździków
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie umyj, poobrywaj gałązki. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne - ja tego nie robię.
- Usuń pestki.
- Z 2 pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
- Goździki rozbij na drobny proszek w moździerzu.
- Do garnka z grubym dnem przełóż winogrona, skórkę oraz sok z pomarańczy, a także roztarte goździki. Zasyp wszystko cukrem.
- Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przywarł do dna.
- Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, przełóż je do wyparzonych i osuszonych słoików.
- Słoiki z dżemem z winogron pasteryzuj przez 10-15 minut. Po wystudzeniu przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, np. spiżarni albo piwniczce.
Do czego pasuje dżem z winogron?
Dżem z ciemnych winogron ma głęboki, korzenny smak. Kojarzy mi się z chłodnymi, długimi wieczorami. Ten dżem idealnie pasuje do przełożenia jesiennych ciast (nawet najprostszy placek czekoladowy od razu smakuje od razu o wiele lepiej). Świetnie smakują z nim też gofry, naleśniki, placki, pancakesy czy racuchy. A ja lubię podjadać go też z kromką świeżego pieczywa i odrobiną masła, tak żeby nie przytłoczyć jego smaku. Planuję dżem z winogron wykorzystać jeszcze jako nadzienie do rogalików drożdżowych i muffinek. Warto też dodać łyżeczkę do gorącej herbaty, bo ciekawie podkręci jej smak. Dobrze skomponuje się też z mięsami, nadając im bardziej wytrawnego charakteru.
Co można zmienić w tym przepisie?
Jeśli nie masz ciemnych winogron, śmiało możesz użyć jasnych. Warto wtedy jednak dokonać drobnej modyfikacji - pomarańcze moim zdaniem lepiej zmienić na cytryny albo limonki, a z kolei goździki lepiej zastąpić cynamonem z opcjonalną odrobinką kardamonu.

















