Moja rodzina zajada się winogronami przez okrągły rok. Najczęściej kupuję je w sklepie, ale we wrześniu cieszymy się smakiem tych, które rosną w przydomowym ogródku. Chociaż najlepiej smakują na świeżo, zazwyczaj zbiory są tak duże, że szukam pomysłów na to, co można z nich przyrządzić. Co roku wracam więc do tego przepisu na dżem. Nie dodaję do niego żelfiksu - lista składników jest bardzo prosta, a samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Tak naprawdę najbardziej czasochłonna czynność to poobrywanie winogron z szypułek oraz usunięcie pestek. 

Przepis na dżem z ciemnych winogron z ogrodu

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 600 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki goździków

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie umyj, poobrywaj gałązki. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne - ja tego nie robię.
  2. Usuń pestki.
  3. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  4. Goździki rozbij na drobny proszek w moździerzu.
  5. Do garnka z grubym dnem przełóż winogrona, skórkę oraz sok z pomarańczy, a także roztarte goździki. Zasyp wszystko cukrem.
  6. Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przywarł do dna.
  7. Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, przełóż je do wyparzonych i osuszonych słoików.
  8. Słoiki z dżemem z winogron pasteryzuj przez 10-15 minut. Po wystudzeniu przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, np. spiżarni albo piwniczce.

Do czego pasuje dżem z winogron?

Dżem z ciemnych winogron ma głęboki, korzenny smak. Kojarzy mi się z chłodnymi, długimi wieczorami. Ten dżem idealnie pasuje do przełożenia jesiennych ciast (nawet najprostszy placek czekoladowy od razu smakuje od razu o wiele lepiej). Świetnie smakują z nim też gofry, naleśniki, placki, pancakesy czy racuchy. A ja lubię podjadać go też z kromką świeżego pieczywa i odrobiną masła, tak żeby nie przytłoczyć jego smaku. Planuję dżem z winogron wykorzystać jeszcze jako nadzienie do rogalików drożdżowych i muffinek. Warto też dodać łyżeczkę do gorącej herbaty, bo ciekawie podkręci jej smak. Dobrze skomponuje się też z mięsami, nadając im bardziej wytrawnego charakteru.

Co można zmienić w tym przepisie?

Jeśli nie masz ciemnych winogron, śmiało możesz użyć jasnych. Warto wtedy jednak dokonać drobnej modyfikacji - pomarańcze moim zdaniem lepiej zmienić na cytryny albo limonki, a z kolei goździki lepiej zastąpić cynamonem z opcjonalną odrobinką kardamonu.