Moja rodzina uwielbia winogrona, więc cieszę się że w sklepach można je bez problemu kupić przez cały rok. Co tu jednak kryć - importowane odmiany nawet nie umywają się do tych polskich, świeżo zerwanych jesienią we własnym ogródku. To właśnie dlatego zawsze szukam sposobów, aby zachować ich smak aż do kolejnego sezonu. 2 lata temu wyszperałam w internecie przepis na winogronową galaretkę, która okazała się hitem. Nie ma lepszego smarowidła do gofrów i naleśników. W zeszłym roku zjedliśmy cały zapas już w listopadzie, dlatego teraz naszykuję 2 tuziny słoików.
Przepis na galaretkę z winogron ogrodowych
Z podanej ilości składników zawsze wychodzi mi około 24 słoiczki po 235 ml każdy.
Składniki:
- 6 kg winogron
- 2 kg cukru
- 100 g pektyny
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj, usuń szypułki.
- Włóż winogrona do dużego garnka, porozgniataj je tłuczkiem do ziemniaków.
- Zagotuj i gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu.
- Wystudź, przelej przez sitko i przetrzyj - tak, aby pozbyć się drobnych pestek oraz skórek.
- Do przecieru dodaj cukier, zagotuj.
- Ciągle mieszając, wsyp pektynę.
- Gotuj galaretkę jeszcze przez 2-5 minut.
- Gorącą galaretką napełniaj wyparzone i osuszone słoiki. Odstaw je do wystygnięcia, a potem sprawdź czy zakrętki się zassały.
Dodatkowe porady
Pamiętaj, żeby otwarty słoik z galaretką trzymać już w lodówce - w przeciwnym wypadku, przetwory szybko się zepsują. Zamiast pektyny, możesz wykorzystać również popularny żel-fix. W tym przypadku kieruj się wytycznymi z opakowania - szacunkowo na podaną przeze mnie ilość cukru i winogron, powinno wystarczyć około 6 opakowań fixu. Jeśli masz ochotę, do masy dodaj odrobinę ulubionej korzennej przyprawy, np. cynamonu. Nie każdemu jednak przypadnie do gustu taka odmieniona wersja.
Do czego pasuje ta galaretka?
A z czym najlepiej podawać galaretkę winogronową? Ja traktuję ją tak samo jak domowe dżemy, serwując rodzinie winogronowy przysmak do naleśników, gofrów, racuchów i wszelkich placków. Mój mąż twierdzi, że jej smak idealnie komponuje się z masłem orzechowym. Galaretka świetnie smakuje ze świeżym pieczywem (i odrobiną masła). Dobrze pasuje też do mięs i serów, zamiast tradycyjnej żurawiny ze słoiczka. Z takiej galaretki prosto przygotujesz też łatwy deser, układając w małych pucharkach jej warstwę, a także nieco bitej śmietany i świeżych owoców. Całość możesz zwieńczyć np. posiekanymi owocami, a błyskawiczne mono-porcje z pewnością posmakują gościom.

















