Choć cukinia nie kojarzy się z przetworami, a raczej z plackami lub leczo, to odpowiednio przygotowana potrafi być równie smaczna jak ogórki. Kluczem jest dobrze przyprawiona zalewa, która nadaje smaku dość mdłej cukinii. Dlatego nie żałuj przypraw. Dodaj je zgodnie z przepisem, a smak cukinii na pewno cię zaskoczy i będziesz powtarzać ten przepis co sezon.
Pomidorowa zalewa do cukinii po meksykańsku
Zalewę do cukinii po meksykańsku przygotowuję ze świeżych pomidorów. Dzięki temu jest delikatniejsza niż ta z koncentratu, a dodatkowo pozwala mi wykorzystać nadmiar tych warzyw. Przygotowanie jej jest bardzo proste, jednak na początek dobrze jest obrać pomidory ze skórki. W przeciwnym razie skórka oddzieli się od miąższu i będzie nieprzyjemna w smaku. Następnie należy zblendować pomidory na gładką masę i zagotować je z octem i cukrem. Tak przygotowana zalewa jest słodko-kwaśna i świetnie komponuje się z chrupiącą cukinią. W takiej zalewie możesz również przygotować ogórki, będą równie smaczne.
Cukinię po meksykańsku pasteryzuję w garnku z wodą. Możesz to również zrobić w piekarniku, co jest szczególnie praktyczne, gdy przygotowujesz wiele słoików. Gotowanie ich w garnku może być wtedy żmudne, a w piekarniku zapasteryzujesz je wszystkie naraz.
Przepis na cukinię po meksykańsku
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 250 g pomidorów
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka soli
- 250 g cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Umyte cukinie osusz i odetnij z nich końcówki. Usuń także nasiona. Pokrój ją w większe kawałki (cukinii nie trzeba obierać). Przełóż ją do miski. Dodaj do niej drobno posiekany czosnek, chili, słodką paprykę i sól. Wymieszaj wszystko i odstaw na 2 godziny, by smaki się przegryzły.
- Z pomidorów zdejmij skórkę. Natnij je na krzyż i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach skórka łatwo z nich odejdzie. Pokrój je na mniejsze części i przełóż do garnka. Zblenduj na gładką masę. Dodaj do nich ocet, cukier i całość zagotuj, aż cukier się rozpuści.
- Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Przełóż do nich marynowaną cukinię. Zalej ją pomidorową zalewą oraz łyżką oleju. Zakręć je szczelnie i pasteryzuj.
- Ustaw je w garnku wyłożonym ściereczką tak, by się nie dotykały. Zalej je wodą do połowy wysokości i gotuj na niewielki ogniu przez 15 minut od momentu, gdy woda zakipi. Gotowe słoiki zostaw na blacie do ostudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Getty/iStock, zia_shusha
















