Nieco znudzona standardowymi recepturami postanowiłam zaryzykować – dosypać kakao do placków ziemniaczanych i udekorować je bitą śmietaną. Chociaż zawsze byłam przeciwniczką podawania ich z cukrem, odkryłam, że mimo wszystko kompozycja rodem z kawiarni gra wyjątkowo dobrze.
Kartofel jest z natury lekko słodki, nawet lekko orzechowy, dlaczego nie miałby dobrze połączyć się z czekoladowymi smakami? Zwłaszcza, że pomysł nie jest nowy – poszukując ciekawych inspiracji spotkasz się na przykład z przepisem na ziemniaczane brownie lub trufle. Gdyby dziwności było jeszcze mało, do masy wsypałam odrobinę chili. Ostra przyprawa podkręciła zarówno wytrawny, jak i deserowy aspekt placków.
Placki ziemniaczane z kakao – przepis
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta chili
- 2 łyżki kakao
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zetrzyj ziemniaki na tarce. Odstaw je na sitku opartym o miskę na kilka minut, żeby puściły wodę. Nie wylewaj jej – odłóż ją i pozwól, żeby na dnie naczynia zebrała się skrobia. Dokładnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wilgoci. Dociskając je łyżką do sitka lub wykręcając je w „cukierku" ze ściereczki tetrowej.
- Dodaj do ziemniaków jajko i wszystkie sypkie składniki. Dołóż także skrobię z odstanej wody. Wymieszaj masę.
- Rozgrzej olej na patelni. Nie za mocno, żeby placki ziemniaczane nie przypiekły się za bardzo, zanim dobrze usmażą się w środku. Połóż porcję masy łyżką. Rozprowadź ją okrężnymi ruchami, żeby powstał ładny racuszek. Nie nakładaj zbyt dużo na raz, żeby temperatura na patelni za bardzo nie spadła.
- Smaż kakaowe placuszki ziemniaczane, aż zauważysz, że krawędzie zmieniły kolor i łatwo odchodzą od dna patelni. Przekręć je na druga stronę. Odczekaj jeszcze kilka minut i zdejmij je łopatką na talerz.
Z czym podać czekoladowe placki ziemniaczane?
Tak jak klasyczne placki ziemniaczane nie mogą obejść się bez kleksa kwaśnej śmietany, tak kakaowe nie mają racji bytu bez słodkiej bitej śmietany. Dla prawdziwie dekadenckiego dania wsyp do niej jeszcze przyprawą korzenną, która świetnie komponuje się z czekoladowymi smakami i karmelową nutką brązowego cukru. Potrzebne ci będą:
- 1 szklanka śmietanki 32%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Ubijaj dobrze schłodzoną śmietankę na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż zgęstnieje, ale nie będzie jeszcze całkiem sztywna. Wtedy dodaj cukier puder (warto przepuścić go przez sitko, żeby nie miał grudek) i cynamon. Kontynuuj ubijanie, aż końcówki trzepaczek będą zostawiać wyraźne ślady w kremie i śmietana zda test odwróconej miski.
Wyłóż cynamonową bitą śmietanę na jeszcze ciepłe i chrupiące placki. Możesz dodatkowo oprószyć ją cukrem pudrem wymieszanym z kakao. przydadzą się tu również świeże owoce – najlepiej truskawki lub maliny.

















