Na szybki obiad nie ma nic lepszego niż mięciutkie, delikatne kopytka. Zwykle jednak podaje się je na słono, jako dodatek do gulaszu czy nawet solo, posypane smażoną cebulką, a ja mam lepszy patent. Latem aż szkoda nie skorzystać z sezonu na truskawki i nie połączyć obu tych przysmaków na jednym talerzu. Zobacz, jak przygotować mięciusieńkie i rozpływające się w ustach kopytka z truskawkami, które zachwycą wszystkich - małych i dużych. 

Jak zrobić mięciutkie kopytka?

Klasyczne ciasto na kopytka to przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, jajko i mąka, ale to za mało, aby uzyskać idealnie mięciutką konsystencję. Warto dorzucić do masy 3 łyżki serka mascarpone, a dzięki temu kopytka zyskają niesamowitą delikatność. Potem już cały dalszy proces przygotowania nie różni się niczym od klasycznej receptury, więc składniki wystarczy zagnieść, uformować w wałeczek i kroić na ukos. Na koniec zostaje już tylko ugotować kopytka i zaserwować je w towarzystwie prościutkiego i błyskawicznego truskawkowego sosu. Zobacz poniżej dokładny przepis i koniecznie spróbuj takiej wersji.

Przepis na kopytka z mascarpone

Składniki:

  • 500 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

na sos truskawkowy:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkiem, mascarpone, mąką, cukrem wanilinowym i solą. Całość wyrób w dłoniach na jednolitą masę bez żadnych grudek.
  2. Gotowe ciasto na kopytka podziel na 4 równe części i każdą z nich roluj w wałeczek, a potem tnij na ukos nożem.
  3. Tak przygotowane kopytka wrzucaj partiami do wrzątku z 2 łyżkami oleju. Gotuj kluseczki przez 1 minutę od momentu wypłynięcia, a potem odcedzaj i wykładaj na talerzyk.
  4. Na koniec przygotuj sos truskawkowy, czyli umyj truskawki, odetnij z nich szypułki i wrzuć owoce do garnka razem z cukrem i cukrem wanilinowym oraz sokiem z cytryny. Truskawki gotuj przez około 7 minut, aż rozpadną się i zamienią w gęsty sos. 
  5. Kopytka z mascarpone polewaj sosem truskawkowym i najlepiej dorzuć na wierzch każdej porcji duży kleks kwaśnej śmietany. 

Źródło: Instagram.com/annascooking_