Tak właśnie było w moim przypadku. W moim domu króluje mocno chrzanowa wersja ogórków kiszonych, co przyznam szczerze, nie do końca mi zawsze odpowiadało. Mając świadomość roli chrzanu nie tylko w odniesieniu do smaku, zacząłem główkować, czym można by go zastąpić. I tak oto podjąłem się próby dodania do ogórków kiszonych… imbiru.

To niepozorne kłącze wciąż uchodzi w bardziej konserwatywnych kręgach za coś nietypowego. Niemniej jednak nie ma już żadnych problemów z jego dostępnością. Jest w każdym markecie czy delikatesach, a jego cena wcale nie należy do wygórowanych. Zwłaszcza, że kupujemy w dość małych kawałkach.

Getty Images, pilipphoto

Dlaczego warto dodać imbir do ogórków kiszonych?

Imbir zamiast chrzanu to nie tylko sztuka dla sztuki, przełamanie kiszonkowej nudy czy nowoczesne „pójście w egzotykę”. To także coś znacznie więcej. Imbir również pomaga w uzyskaniu właściwej chrupkości kiszonych ogórków, a ponadto jeszcze lepiej wpływa na ich smak. 

Jest nieco mniej ostry, przez co można mieć pewność, że jego dodatek nie sprawi, że ogórki będą zanadto pikantne, jak często ma to miejsce w przypadku przesadzenia z chrzanem. Smak imbiru jest charakterystyczny i wyraźnie orzeźwiający, ale znacznie bardziej subtelny niż chrzan.

Przepis na ogórki kiszone z imbirem

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • Kilka plasterków imbiru
  • 2 główki czosnku
  • Kilka baldachów kopru
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 l wody;
  • Liście dębu, wiśni lub porzeczki

Przygotowanie:

  1. Ogórki oczyść i mocz w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę.
  2. Po tym czasie przygotuj solankę. Do gorącej wody wsyp 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej. Po rozpuszczeniu się soli w wodzie, odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki z nowymi nakrętkami – to gwarancja niezepsucia się ogórków już po zakiszeniu.
  4. Na dno słoiczków dodawaj baldachy kopru, czosnek, liście dębu lub inne, a także po 1-2 dość cienkie plasterki imbiru.
  5. Zalewaj ogórki przygotowaną uprzednio zalewą. Zakręć słoiczki i odstaw w chłodne i zimne miejsce. Ogórki powinny ukisić się w pełni po ok. 2-3 tygodniach.

Smacznego!