Były już placki ziemniaczane z cukinią, z papryką i marchewką. Były z pieczarkami i leśnymi grzybami. Ale taką wersję zna mało kto, bo i warzywo, które pełni rolę urozmaicenia, rzadziej gości na polskich stołach. A chodzi o kalarepkę – skromną krzyżówkę smakową rzepy, łodygi brokuła i kapusty. Słodka, ale lekko pieprzowa, chrupiąca, ale o miąższu delikatniejszym niż rzodkiewka. Podkreśla smak ziemniaków po usmażeniu lekko orzechowym aromatem. Jest tania i łatwo dostępna, więc można stworzyć coś wyjątkowego na obiad bez wydawania fortuny na modne składniki. A i roboty jest niewiele, bo wystarczy sięgnąć po tarkę.  

Placki ziemniaczane z kalarepą – przepis

Składniki:

  • 5 szt. młodej kalarepy
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj ziemniaki na dużych oczkach tarki. Odstaw je na kilka minut, żeby puściły wodę, a następnie dobrze odciśnij, na przykład przez tetrową ściereczkę. Odetnij wystające łodygi kalarepy. Obierz zieloną, zdrewniałą skórkę do warstwy białego miąższu. Zetrzyj warzywo na taką samą grubość co kartofle.
  2. Zdejmij łuski z cebuli i posiekaj ją w drobną kostkę. Podsmaż ja na maśle do zeszklenia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Połącz ziemniaki, kalarepę, cebulę i czosnek. Dodaj jajka, śmietanę i oba rodzaje mąki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko łyżką, aż składniki się połączą. Możesz dodać ulubione przyprawy i zioła. Pasują tu na przykład majeranek, oregano i gałka muszkatołowa.  
  4. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje masy łyżką. Delikatnie ją rozsmaruj, żeby powstały okrągłe placuszki. Nie przejmuj się, jeśli kawałki ziemniaków nieco wystają – to będą pyszne, chrupiące brzegi. 
  5. Smaż placki ziemniaczane z kalarepą na złocisty kolor. Zajmie to około 3-4 minuty na każdą stronę, na średnim ogniu.

ścieranie ziemniaków do plackówFot. Getty/iStock, ksushachmeister

Śmietana czy keczup? Z czym podać kalarepkowe placki?

Dla mnie klasyk do placków ziemniaczanych to kwaśna śmietana, czasem wymieszana z twarożkiem, koniecznie posypana szczypiorkiem lub koperkiem. Niektórzy wolą podać je z pomidorowym sosem domowej roboty, a nawet zwykłym keczupem. Po takie dodatki można z powodzeniem sięgnąć do wersji z kalarepką, ale są też inne opcje. Oto kilka propozycji:

  • sos grzybowy – ze szczyptą tymianku i rozmarynu. Nie dość, że pasuje jak ulał do kartofli, to jeszcze podkreśla orzechowy posmak naszej niecodziennej bohaterki.
  • przecier jabłkowy – czyli opcja na słodko. Najlepiej ze świeżych papierówek prażonych przez kilka minut z cynamonem. 
  • konfitura z żurawiny – ciekawy, słodko-kwaśny akompaniament, który zaskoczy gości. Chociaż kojarzy się głównie z mięsem lub serami, świetnie zagra też z kartoflami i wyciągnie słodycz z kalarepy. 
  • starty żółty ser lub mozzarella – posyp nimi placki i krótko zapiecz, żeby zrobić apetyczną, kremową i słoną pierzynkę