Placki ziemniaczane zjem w każdej wersji, może z wyjątkiem słodzonych cukrem. Bardzo lubię je z sosem pieczarkowym (który sam w sobie jest dość tłusty, bo na śmietanie). Przy takich dodatkach aż prosi się, by pokombinować z samymi plackami - by nie były one zbyt tłuste. Istnieje trik „zmieniający życie”, dzięki któremu placki nie zamienią się w chłonną „gąbkę” na patelni.
Jak zrobić lekkie placki ziemniaczane?
Na plackach zarówno moja mama i ja „zjadłyśmy zęby” i zawsze wykorzystujemy do nich ziemniaki typu C (mączyste) zamiast młodych lub wczesnych - wodnistych i mało skrobiowych. Im więcej wody i mniej skrobi w kartoflach, tym więcej trzeba dosypać mąki - tym placki twardsze i tłustsze, bo mąka chłonie tłuszcz jak gąbka. Dobra odmiana i odsączenie ziemniaków z płynu to podstawa.
Jest jednak jeszcze coś innego. Do masy na placki ziemniaczane dodaję 2-3 łyżki kefiru. To połączenie brzmi kosmicznie i dla niektórych dziwnie, ale działa. Kefir w cieście na placki ziemniaczane stabilizuje masę, co przekłada się na bardziej zwarte ciasto ziemniaczane, które szybko i równomiernie się smaży. Szczególnie, jeśli naprawdę mocno odciśniesz ziemniaki. Im krótszy czas smażenia placków, tym mniej tłuszczu „wyciągną” z patelni. Nie trzeba go uzupełniać.
Kefir działa na konsystencję placków jak naturalny stabilizator. Tak niewielki dodatek kefiru nie zmieni zauważalnie smaku placków ziemniaczanych. Poniżej podaję przepis na takie lekkie placki ziemniaczane. Zamiast je smażyć, możesz też wyłożyć masę na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec je jak podplomyki. Placki będą jeszcze lżejsze.
Przepis na lżejsze placki ziemniaczane
Składniki (na 12 placków):
- 500 g mączystych, „starych” ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kefiru
- 1 cebula
- sól i opcjonalnie pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj ziemniaki na drobnych oczkach do dużej miski. Nie mieszaj, odłóż na 5 minut.
- Po upływie tego czasu zlej rzadki sok z wierzch ziemniaków, przytrzymując masę dłonią. Nie mieszaj jej. Odlej jak najwięcej soku, dociskając dłoń do miski.
- Zetrzyj do pozostałych ziemniaków ze skrobią na drobnych oczkach cebulę, dodaj mąkę, kefir, sól oraz pieprz. Nie mieszaj jeszcze.
- Wlej olej na rozgrzaną patelnię, ustaw średnią moc palnika. Odczekaj, aż olej się nagrzeje (puść kroplę masy po chwili na tłuszcz, jeśli zacznie bulgotać, tłuszcz jest gotowy do smażenia). Wymieszaj masę ziemniaczaną.
- Wykładaj łyżką po porcji masy, uformuj okrągłe lub owalne, dość płaskie placki. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty na złoto z obu stron.
- Wyłóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawaj na gorąco, gdy papier wchłonie nadmiar tłuszczu. .
Getty/iStock Olha_Afanasieva
Jak upiec placki ziemniaczane?
Jeśli masz chwilę czasu więcej i chcesz zrobić jeszcze lżejsze placki ziemniaczane niż z patelni, upiecz je. Przygotowane ciasto rozłóż porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180-190 st. C w opcji góra-dół. Piecz ok. 20 minut, następnie otwórz piekarnik, przesmaruj za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju i dopiecz ostatnie 10 minut. Dzięki tej warstewce oleju wierzch placków będzie chrupiący i rumiany.
















