To jeden z moich najlepszych pomocników kuchennych, zaraz obok miksera planetarnego. Uwielbiam smak chleba wypiekanego z jego pomocą. Ma dwie komory, dlatego wstawiam od razu dwie porcje ciasta i cieszę się ulubionymi bochenkami. Pszenny lub orkiszowy chleb wychodzi zawsze pulchny, a skórka sprawia, że nie można się jej oprzeć!
Ninja Foodi AF300EU air fryer frytkownica dwustrefowa
Air fryer marki Ninja to prawdziwy kuchmistrz w mojej kuchni. Zawsze trzymam go na blacie kuchennym bo wiem, że z nim przygotuję śniadanie, obiad i kolację. Już od dawna robię w nim omlety na słodko i wytrawnie, które są ulubionym daniem dzieci i męża. Pałki z kurczaka czy chrupiące zapiekanki to także specjalność, która wychodzi z ramienia tego air fryera. Wszystko z pomocą specjalnej technologii beztłuszczowej, która pozwala ograniczyć niechciany dodatek. Na kolację zwykle podaję kanapki, ale nie takie zwykłe! Są zrobione z własnoręcznie wypieczonego chleba z air fryera, który ma niesamowicie chrupiąca skórkę.
Dlaczego jest taki wyjątkowy?
- Smażenie beztłuszczowe - bardzo gorące powietrze jest równomiernie rozprowadzane wokół potrawy, aby usunąć nadmiar wilgoci i nadać daniu pyszne, złociste wykończenie. W ten sposób można przygotować skrzydełka z kurczaka, stripsy, frytki, a nawet zapiekanki.
- Max Crisp - dzięki temperaturze 240°C równomiernie gotuje i rumieni mrożone potrawy. W ten sposób zrobi nie tylko mrożone ćwiartki ziemniaków, ale także paluszki rybne czy kawałki ryby panierowanej z dodatkami.
- Roast - filety z łososia, pieczona polędwiczka z warzywami czy ulubione różyczki z kalafiora wychodzą doskonale!
- Bake - słodkie wypieki, takie jak muffinki i większe ciasta zrobisz z użyciem tego programu.
- Dehydrate - przyrządzanie suszonych przekąsek owocowych, od jabłek i bananów po mango i ananasa. Delektuj się domowymi chipsami warzywnymi, suszoną wołowiną, a nawet własnymi suszonymi ziołami.
- Reheat - idealny program dla tych, którzy chcą przywrócić smak i jędrność daniom z poprzedniego dnia - pizza z dowozu czy zapiekanki znów będą smaczne!
Jak zrobić chrupiący chleb z 4 składników w air fryer?
Aromatyczny i chrupiący chleb z air fryera to jeden z lepszych wypieków, jaki zrobiłam dla swoich domowników. Rano wyciągam świeży bochenek, o chrupiącej skórce, której jeszcze nie uświadczyłam z piekarni. Jego minusem jest to, że znika w mgnieniu oka. Przygotowuję często z podwójnej porcji, aby zostało na drugi lub trzeci dzień. Możesz dorzucić do bazowego chleba ziarna sezamu, maku, pestki słonecznika, a nawet żurawinę, jeżeli lubisz chleb na słodko.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 200 ml letniej wody
- 5 g suchych drożdży instant
- łyżeczka cukru
Porada: opcjonalnie można posypać sezamem lub pestkami słonecznika.
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier i dokładnie wymnieszaj.
- Stopniowo wlewaj letnią wodę, wyrabiając ciasto przez minutę, aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 70 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość.
- Piecz najpierw 12 minut w 160°C, następnie zwiększ temperaturę do 180°C.
- Następnie piecz 20 minut, aby chleb miał rumianą skórkę.
- Wyjmij chleb z koszyka air fryera i ostudź na kratce.
- Chleb jest gotowy do pokrojenia dopiero po całkowitym wystygnięciu.

















