Jeśli pieczenie chleba w domu wydaje ci się za trudne, to z przepisem Tomasza Strzelczyka zmienisz zdanie. Kucharz z prostych składników uzyskuje efekt lepszy niż z piekarni. Chrupiący i puszysty domowy chleb pięknie wyrasta dzięki prostemu trikowi. Bez specjalnych sprzętów i drogich garnków.

Jak piecze chleb Tomasz Strzelczyk?

Kucharz do pieczenia chleba wykorzystuje zwykły foliowy rękaw (taki, w którym zazwyczaj pieczesz mięso). Wkłada do niego wyrośnięty bochenek, zawiązuje końce i piecze na blaszce piekarnika. Rękaw działa podobnie jak zamknięty garnek żeliwny. Zatrzymuje parę wewnątrz, dzięki czemu chleb pięknie rośnie i jest przyjemnie wilgotny. Strzelczyk na koniec dopieka bochenek bez rękawa, by miał niesamowicie chrupiącą skórkę.

Getty/iStock, Tashi-Delek

Przepis na domowy chleb Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej jasnej
  • 100 g mąki pszennej razowej 
  • 350 ml letniej wody 
  • 1 łyżka oleju 
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną jasną. Dodaj mąkę pszenną razową, sól i wymieszaj. Odstaw.
  2. W ciepłej wodzie rozpuść cukier. Wkrusz świeże drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować (rozczyn powinien podrosnąć lub chociaż się spienić).
  3. Rozczyn drożdżowy wlej do miski z mąką razem z olejem. Wyrób ze składników ciasto (przez 5 minut). Będzie lekko kleiło się do dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
  4. Stolnicę podsyp mąkę, wyłóż na nią ciasto (będzie dość luźne). Posyp ręce mąką i formuj z niego bochenek, kilkakrotnie je składając i rozpłaszczając (w razie potrzeby podsypuj je mąką).
  5. Na koniec uformuj z niego okrągły chleb i przełóż go do miski oprószonej mąką. Przykryj i zostaw do podrośnięcia na kolejne 40 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij go z miski na stolnicę podsypaną mąką. Ponownie złóż go kilkakrotnie, na koniec podwijając jego końce pod siebie. Uformuj z niego okrągły lub podłużny bochenek.
  7. Włóż go do rękawa do pieczenia (mniej więcej w połowie) i natnij z wierzchu w kilku miejscach.
  8. Rękaw szczelnie zamknij (z obu stron). Możesz użyć zwykłego sznurka lub specjalnych klipsów.
  9. Tak przygotowany chleb przełóż na blachę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika.
  10. Ustaw temperaturę na 220 stopni i piecz przez 45 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z worka i przełóż na kratkę. Włóż go ponownie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, aby odparował.
  11. Wyjmij i ostudź na kratce. 

Źródło przepisu: Youtube.com/Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha