Osoby, które nigdy nie brały się za pieczenie chleba patrzą na piekarską sztukę niczym na coś z pogranicza czarnej magii i kuglarstwa. Drożdże, mąka, cudowne wyrastanie, potem pieczenie, które raz wyjdzie, a raz nie… Tymczasem prawda o pieczeniu chleba jest znacznie prostsza – ważna jest tu cierpliwość i dobry przepis. O to pierwsze musisz zadbać samemu, a o to drugie nie musisz się martwić. Dobrą recepturę na pyszny, długo świeży chleb z ziarnami znaleźliśmy za ciebie.
Zanim jednak zabierzesz się za jego przygotowanie, zadbaj o odpowiednie składniki. Chlebek wyjdzie co prawda w zasadzie na każdej mące pszennej (poza włoską mąką 00), ale trzeba przyznać, że zdecydowanie najlepiej sprawdzą się mąki wyższego typu, czyli takie jak np. 750 (typowa mąka chlebowa).
Jakie ziarna dodać do chleba ziarnistego?
Co dalej? Można byłoby ograniczyć się tylko do drożdży, soli i wody – tyle potrzeba na podstawowy chleb. My jednak proponujemy o pójście krok dalej. Pyszny chleb to także fajne i pyszne dodatki. Takie jak choćby ziarna – dobrze sprawdzą się tutaj pestki dyni, słonecznika czy niezwykle popularne ostatnio siemię lniane. Wybór należy tylko do ciebie!
Składniki na chleb z ziarnami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 150 g ziaren (na przykład słonecznika, pestek dyni czy siemienia lnianego)
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Wsyp do dużego garnka lub do miski przesianą przez sitko mąkę – najlepiej wybierz mąkę typu chlebowego. Następnie dodaj od razu wybrane przez ciebie ziarna, suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszaj razem i zalej 500 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.
- Wyrób ciasto za pomocą łyżki do połączenia składników – będzie dość rzadkie, dlatego długie ręczne wyrabianie nie wchodzi tutaj w grę. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
- Przygotuj keksówkę o wymiarach 30x12 cm. Wyłóż ją papierek do pieczenia lub dobrze wysmaruj tłuszczem (np. olejem). Do tak przygotowanych foremek przełóż podrośnięte ciasto. Odstaw do ponownego wyrastania, tym razem na ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Piecz przez około 50-60 min. Czas pieczenia będzie jednak zależał od twojego piekarnika i tego jaki program wybierzesz – pieczenie w termoobiegu sprawia, że chleb „dochodzi” odrobinę szybciej. Dlatego dobrze jest obserwować to, jak wygląda skórka chleba. Bochenek na pewno będzie gotowy, gdy ta nabierze nieco rumieńca. Kontroluj także stopień upieczenia chleba od spodu. W tym celu może być konieczne wrzucenie bochenków do foremek z powrotem, już po pierwszym wyjęciu ich z blaszek.
- Upieczony chleb wyjmij ostrożnie od razu z blaszek, by się nie zaparzył i od razu przełóż na kratkę, by ładnie odparował.
- Krój dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!

















