Przepisy na focaccię już dawno trafiły do Polski na fali mody na włoskie specjały. I nic w tym dziwnego, ani tym bardziej zdrożnego. Focaccia, czyli prosty drożdżowy placek z solidną ilością tłuszczu jest po prostu znakomity.
Ponadto jego mocną stroną jest to, że do jego zasadniczego wyrabiania nie trzeba za bardzo nawet używać gołych rąk – wystarczy łyżka i odrobinę cierpliwości. Bo samej pracy jest tu tyle, co kot napłakał – to naprawdę ekspresowe zadanie dla każdego, kto choć raz miał w ręku drożdżowe ciasto.
Czy można przyrządzić focaccię na słodko?
A co gdyby tak przyrządzić focaccię w wersji na słodko? W ten sposób można by wykorzystać mocne strony włoskiego wypieku i jeszcze bardziej go „spolszczyć”. W tym celu nie należy jednak dodawać do ciasta obciążającej go dużej ilości cukru i czy jajek.
Zamiast tego, warto zastosować inne rozwiązanie – wybrać dowolne nadzienie z sezonowych owoców, a na wierzch wysypać klasyczną kruszonkę. Efekt zaskoczy nawet najbardziej zagorzałych smakoszy swojskiej drożdżówki.
Przepis na focaccię na słodko
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml oleju lub roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: świeże morele, śliwki, maliny, drylowane wiśnie lub inne owoce sezonowe
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Przygotowanie:
- Zacznij od wyrobienia ciasta za pomocą łyżki. Drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem cukru, weź 1/3 tłuszczu, mąkę, sól i wymieszaj wszystko szybko za pomocą łyżki. Przykryj i odstaw do podrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie dodaj kolejne 1/3 oleju do ciasta i przemieszaj, tym razem zakładając ciasto rękoma – mocno tłuste ciasto nie powinno brudzić już rąk i zostawiać kawałków na dłoniach. Tak sporządzone ciasto znów przykryj i odstaw na kolejną godzinę lub na całą noc do lodówki.
- Obficie wysmaruj średniej wielkości foremkę (u mnie 17x24 cm) trzecią częścią tłuszczu. Wyłóż ciasto na foremkę, rozciągnij je na całej długości i szerokości blachy i dodaj owoce na górę. Z cukru, mąki i miękkiego masła przyrządź kruszonkę i wysyp na owoce. Odstaw na ostatnie podrastanie, na ok. 30 minut.
- Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Focacciowe ciasto można potraktować przed upieczeniem także jak ciasto na ukraińskie pampuszki - w tym celu trzeba rwać z niego małe kawałki, formować w kulki i dopiero układać je jedną obok drugiej w blaszce. Tego typu ciasto można także przyrządzić bez wsadu owocowego - sama kruszonka również zdoła osłodzić je wystarczająco.
Smacznego!

















