Przepisy na focaccię już dawno trafiły do Polski na fali mody na włoskie specjały. I nic w tym dziwnego, ani tym bardziej zdrożnego. Focaccia, czyli prosty drożdżowy placek z solidną ilością tłuszczu jest po prostu znakomity. 

Ponadto jego mocną stroną jest to, że do jego zasadniczego wyrabiania nie trzeba za bardzo nawet używać gołych rąk – wystarczy łyżka i odrobinę cierpliwości. Bo samej pracy jest tu tyle, co kot napłakał – to naprawdę ekspresowe zadanie dla każdego, kto choć raz miał w ręku drożdżowe ciasto.

Czy można przyrządzić focaccię na słodko?

A co gdyby tak przyrządzić focaccię w wersji na słodko? W ten sposób można by wykorzystać mocne strony włoskiego wypieku i jeszcze bardziej go „spolszczyć”. W tym celu nie należy jednak dodawać do ciasta obciążającej go dużej ilości cukru i czy jajek. 

Zamiast tego, warto zastosować inne rozwiązanie – wybrać dowolne nadzienie z sezonowych owoców, a na wierzch wysypać klasyczną kruszonkę. Efekt zaskoczy nawet najbardziej zagorzałych smakoszy swojskiej drożdżówki.

Przepis na focaccię na słodko

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml oleju lub roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 15 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo: świeże morele, śliwki, maliny, drylowane wiśnie lub inne owoce sezonowe

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wyrobienia ciasta za pomocą łyżki. Drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem cukru, weź 1/3 tłuszczu, mąkę, sól i wymieszaj wszystko szybko za pomocą łyżki. Przykryj i odstaw do podrośnięcia na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie dodaj kolejne 1/3 oleju do ciasta i przemieszaj, tym razem zakładając ciasto rękoma – mocno tłuste ciasto nie powinno brudzić już rąk i zostawiać kawałków na dłoniach. Tak sporządzone ciasto znów przykryj i odstaw na kolejną godzinę lub na całą noc do lodówki. 
  3. Obficie wysmaruj średniej wielkości foremkę (u mnie 17x24 cm) trzecią częścią tłuszczu. Wyłóż ciasto na foremkę, rozciągnij je na całej długości i szerokości blachy i dodaj owoce na górę. Z cukru, mąki i miękkiego masła przyrządź kruszonkę i wysyp na owoce. Odstaw na ostatnie podrastanie, na ok. 30 minut.
  4. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Focacciowe ciasto można potraktować przed upieczeniem także jak ciasto na ukraińskie pampuszki - w tym celu trzeba rwać z niego małe kawałki, formować w kulki i dopiero układać je jedną obok drugiej w blaszce. Tego typu ciasto można także przyrządzić bez wsadu owocowego - sama kruszonka również zdoła osłodzić je wystarczająco.

Smacznego!