Ten przepis na naleśniki bez jajek powstał z potrzeby chwili. Gdy rodzina domagała się naleśników, a w lodówce nie było jajek, postanowiłam spróbować zrobić je inaczej. Nie dodałam jednak do ciasta żadnych wymyślnych składników, a i tak efekt, jaki uzyskałam (muszę przyznać nieskromnie) wyszedł fenomenalny. Naleśniki wyszły bardzo elastyczne, sprężyste, łatwo obracały się na patelni, nie rwały, a do tego po prostu były smaczne. Zawijam w nie zarówno wytrawne farsze, jak i słodkie, nigdy nie pękają i dobrze trzymają formę.

Trzy składniki na naleśniki bez jajek

Ciasto na te naleśniki zrobisz z 3 prostych składników, bez wydziwiania:

  • po pierwsze, potrzebujesz mąki pszennej. Sprawdzi się każda, a najlepsza będzie klasyczna o typie 450.
  • po drugie, mleko. Ja używam krowiego, ale możesz je z powodzeniem zastąpić napojem roślinnym lub wodą. Pamiętaj jedynie, że napoje roślinne często są słodzone, więc naleśniki mogą wyjść słodkawe.
  • po trzecie, tłuszcz. Do naleśników najbardziej pasuje roztopione masło, które nadaje im charakterystyczny smak i zapach, ale możesz zamienić je na roślinny olej.

Mąkę z mlekiem połącz w złotej proporcji 1:1. W ten sposób uzyskasz dość rzadkie ciasto. Odstaw je, by odpoczęło. Dzięki temu naleśniki będą niezwykle elastyczne i sprężyste. Po 30 minutach sprawdź jego konsystencję i dodaj do nich masło.

Getty/iStock, sanapadh

Przepis na naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i wlej mleko. Zmiksuj składniki na gładką masę bez grudek. Przykryj ciasto i odstaw na pół godziny, by odpoczęło.
  2. Po tym czasie wlej do ciasta roztopione (i ostudzone) masło. Wymieszaj do połączenia. Możesz dodać szczyptę soli i cukru, ale nie jest to konieczne.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Chochlą wlewaj na nią ciasto i rozprowadź je równomiernie. Smaż przez minutę z jednej strony, po czym przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 30-40 sekund.
  4. Gotowe naleśniki przełóż na talerz i podawaj z ulubionym nadzieniem.

Czym się różnią naleśniki bez jajek od tradycyjnych?

Już na pierwszy rzut oka zauważysz, że naleśniki bez jajek są nieco jaśniejsze po usmażeniu. Jeśli wolisz żółciutkie placki, możesz do ciasta dodać szczyptę kurkumy, która zabarwi je na ładny kolor (sprawdzi się to szczególnie w naleśnikach z wytrawnym nadzieniem). Dodatkowo brak jajek sprawia, że naleśniki są bardziej neutralne w smaku. Pasują pod każdy farsz: pod krokiety i słodkie wersje. Ponadto takie naleśniki są cieńsze i lżejsze, bardziej delikatne.