Gdy na zewnątrz panuje upał, warto sięgnąć po chłodzące przepisy. Zamiast lodów proponuję zrobić kremowy sernik, który orzeźwia równie skutecznie. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni, choć jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje. Sernik ma idealnie gładką i jednolitą konsystencję. Brak twarogu gwarantuje brak grudek w masie.

Jak zrobić sernik na zimno bez sera?

Do przygotowania sernika na zimno wcale nie jest potrzebny twaróg, ani mascarpone czy serki homogenizowane. Ewa Wachowicz robi go z greckiego jogurtu, który łączy z bitą śmietaną. Te dwa składniki sprawiają, że masa wychodzi puszysta, a jednoczenie niezwykle kremowa. Jogurt grecki jest gęstszy od naturalnego, a także zawiera więcej tłuszczu. Dzięki temu sernik ma odpowiednią konsystencję, która przypomina serową masę.

Ubita kremówka zapewnia sernikowi puszystość i delikatność, a maliny, których Wachowicz używa do dekoracji nadają mu kwaskowatość i wyrazistość. Owoce możesz jedynie ułożyć na masie jogurtowej lub przygotować z nich prosty sos malinowy. Wystarczy podgrzać je na patelni z niewielką ilością wody i odrobiną cukru do smaku. Jeśli będą za rzadkie, zagęść je żelatyną rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej.

Przepis na sernik na zimno z malinami

Składniki na spód:

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na masę jogurtową:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 125 g cukru pudru
  • opakowanie sposobu na sernik na zimno

Do dekoracji:

  • świeże maliny
  • sos malinowy
  • listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj spód do sernika. Roztop masło w rondelku i przestudź je. Herbatniki pokrusz i włóż do miski. Zblenduj na pył razem z wiórkami kokosowymi. Wlej do nich masło i wymieszaj całość, aż masa będzie przypominała mokry piasek. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód przełóż masę ciasteczkową, wyrównaj ją i mocno uklep. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.
  2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i połącz bitą śmietaną.
  3. Do miski wlej 100 ml wrzątku. Dolej 50 ml zimnej wody i wymieszaj. Wsyp opakowanie sposobu na sernik i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Wlej do masy jogurtowo-śmietankowej i zmiksuj do połączenia
  4. Gotową masę wyłóż na spód z ciasteczek. Wyrównaj i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężała. 
  5. Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi malinami lub sosem malinowym oraz listkami mięty albo melisy.