Gdy na zewnątrz panuje upał, warto sięgnąć po chłodzące przepisy. Zamiast lodów proponuję zrobić kremowy sernik, który orzeźwia równie skutecznie. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni, choć jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje. Sernik ma idealnie gładką i jednolitą konsystencję. Brak twarogu gwarantuje brak grudek w masie.
Jak zrobić sernik na zimno bez sera?
Do przygotowania sernika na zimno wcale nie jest potrzebny twaróg, ani mascarpone czy serki homogenizowane. Ewa Wachowicz robi go z greckiego jogurtu, który łączy z bitą śmietaną. Te dwa składniki sprawiają, że masa wychodzi puszysta, a jednoczenie niezwykle kremowa. Jogurt grecki jest gęstszy od naturalnego, a także zawiera więcej tłuszczu. Dzięki temu sernik ma odpowiednią konsystencję, która przypomina serową masę.
Ubita kremówka zapewnia sernikowi puszystość i delikatność, a maliny, których Wachowicz używa do dekoracji nadają mu kwaskowatość i wyrazistość. Owoce możesz jedynie ułożyć na masie jogurtowej lub przygotować z nich prosty sos malinowy. Wystarczy podgrzać je na patelni z niewielką ilością wody i odrobiną cukru do smaku. Jeśli będą za rzadkie, zagęść je żelatyną rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej.
Przepis na sernik na zimno z malinami
Składniki na spód:
- 160 g herbatników
- 100 g masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na masę jogurtową:
- 800 g jogurtu greckiego
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g cukru pudru
- opakowanie sposobu na sernik na zimno
Do dekoracji:
- świeże maliny
- sos malinowy
- listki melisy lub mięty
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj spód do sernika. Roztop masło w rondelku i przestudź je. Herbatniki pokrusz i włóż do miski. Zblenduj na pył razem z wiórkami kokosowymi. Wlej do nich masło i wymieszaj całość, aż masa będzie przypominała mokry piasek. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód przełóż masę ciasteczkową, wyrównaj ją i mocno uklep. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i połącz bitą śmietaną.
- Do miski wlej 100 ml wrzątku. Dolej 50 ml zimnej wody i wymieszaj. Wsyp opakowanie sposobu na sernik i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Wlej do masy jogurtowo-śmietankowej i zmiksuj do połączenia.
- Gotową masę wyłóż na spód z ciasteczek. Wyrównaj i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
- Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi malinami lub sosem malinowym oraz listkami mięty albo melisy.
















