Przepis Ewy Wachowicz jak zawsze zachwyca. Jej sernik na zimno z wiśniami kusi niezwykle kremową masą – jeszcze przed posmakowaniem wiadomo, że rozpływa się w ustach. Trzy warstwy komponują się jak najlepsza symfonia i urzekają kolorystycznym kontrastem. Co ciekawe, deser nie zawiera glutenu, więc można go zaproponować szerokiemu gronu łasuchów. Oferuje doskonały balans między słodyczą, a kwasowością i zaskakuje jednym ze składników. Masz go w kuchennej szafce, ale pewnie nigdy nie przyszło ci do głowy, żeby wrzucić go do sernika zamiast do zupy. 

Dlaczego warto dodać kaszę jaglaną do sernika?

Sekretem sernika na zimno z wiśniami Ewy Wachowicz jest kasza jaglana. Dzięki tym drobinkom jest kremowy i treściwy, ale ciągle lekki i delikatny. Różni się nieco konsystencją od tradycyjnego deseru bez pieczenia, ale moim zdaniem bije klasyki na głowę. Masa nieco bardziej przypomina budyń, ale nie brakuje jej śmietankowej subtelności. Kasza jaglana pęcznieje i sprawia, że sernik jest przyjemnie wilgotny. Ugotowane ziarenka mają lekko orzechowy smak, ale ktoś, kto nie wie dokładnie, z czego zrobiony jest deser, nie będzie nawet podejrzewał, że w środku jest składnik znany z wytrawnych dań. Zwłaszcza, że kasza jest zmiksowana na idealnie jednolity krem razem z białym serem.   

Po jakie wiśnie najlepiej sięgnąć?

W sezonie warto wykorzystać świeże owoce. Najlepiej z tych nieco słodszych odmian. Dobrze sprawdzi się wiśnia Sabina lub Kelleris. Dobrze jest je wydrylować bez przepoławiania, wtedy będą się najładniej prezentować na szczycie deseru. Można w tym celu wykorzystać wykałaczkę lub metalową rurkę do napojów. 

Gdyby się tak zdarzyło, że nie masz dostępu do wiśni prosto z drzewka, sięgnij po mrożone. W takim wypadku należy je odpowiednio wcześnie wyjąć na sitko lub durszlak (żeby swobodnie odpłynął nadmiar wody) i pozwolić im całkowicie odtajać. Jeśli lubisz naprawdę słodkie desery, możesz także wykorzystać wiśnie z kompotu lub syropu.    

Jak zrobić sernik jaglany z wiśniami Ewy Wachowicz?

Składniki:

Spód:

  • 160 g herbatników bezglutenowych
  • 100 g masła
  • garść orzechów włoskich

Masa serowa:

  • 300 g twarogu
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka
  • 100 g ksylitolu
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Warstwa owocowa:

  • owoce
  • 450 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekaj orzechy. Herbatniki pokrusz w malakserze lub blenderze. Możesz też włożyć je do woreczka foliowego i rozdrobnić za pomocą tłuczka lub wałka.
  2. Roztop masło i wymieszaj je z herbatnikami oraz orzechami. Powstałą masę przełóż do tortownicy. Dociśnij ją, żeby powstał równy spód do sernika.
  3. Umieść kaszę jaglaną na sitku i przepłucz ją. Włóż do garnka i zalej 3 szklankami mleka. Dosyp ksylitol (możesz też wykorzystać zwykły cukier). Rozkrój laskę wanilii i wydłub z niej miąższ małym nożykiem. Dodaj go do kaszy. Gotuj wszystko przez około 15 minut, aż ziarna zmiękną i napęcznieją.
  4. Rozpuść żelatynę w 80 ml gorącej wody. Galaretki wiśniowe rozmieszaj w 3 szklankach wrzątku. Odstaw do wystudzenia.
  5. Zmiksuj kaszę z pozostałym mlekiem, żelatyną i twarogiem. Wyłóż masę na spód z kruchych ciasteczek. 
  6. Rozłóż wiśnie na serniku. Zalej je tężejącą galaretką. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin.