Ewa Wachowicz naprawdę podkręca w tym przepisie jesienne smaki do maksimum. Jej rogaliki są podwójnie dyniowe. Purée dodaje zarówno do ciasta drożdżowego (dzięki czemu ma wyrazisty, złotopomarańczowy kolor i słodkawy, lekko orzechowy smak), jak i do nadzienia. Mało tego, w środku półksiężyców znajduje się prawdziwy aksamitny hit, który sprawia, że modna kawa pumpkin spice latte wypada bladziutko. Gdy raz spróbujesz tej wersji, już nie wrócisz do zwijania rogalików z dżemem śliwkowym lub czekoladą. Zwłaszcza kiedy za oknem deszcz i ciemnica.
Jak zrobić purée z dyni do rogalików?
Żeby zrobić przecier z dyni, nie potrzeba większej filozofii ani specjalnych dodatków. Właściwie cały „ambaras" to obranie warzywa, oczyszczenie go z nasion i pokrojenie w kawałki – nie za duże, żeby dość szybko zmiękły, ale i nie za małe, bo za bardzo się wysuszą. Potem wystarczy je wrzucić na blachę (be żadnej oliwy i przypraw) i upiec w 200°C. Po około 20 minutach sprawdź je widelcem. Jeśli wchodzi bez problemu, to znaczy, że są gotowe. Zblenduj tak przygotowaną dynię na purée lub przetrzyj ją przez gęste sito. Alternatywnie możesz ją ugotować do miękkości na parze.
Ewa Wachowicz poleca użycie dyni Hokkaido. Jest to odmiana o miękkiej skórce, której nie trzeba zdejmować przed pieczeniem i można ją zmiksować razem z miąższem. Mam też soczysty pomarańczowy kolor, więc dobrze będzie się prezentować w wypiekach. Jeśli akurat nie masz jej pod ręką, możesz także wykorzystać dynię piżmową, muszkatołową lub zwyczajną.
Do rogalików potrzebujesz 1 szklankę purée (do nadzienia) plus 2 łyżki (do ciasta). Najlepiej przygotować od razu przecier z całej mniejszej dyni lub z połowy większej sztuki. Nadwyżkę możesz zapakować do słoiczka i zapasteryzować. Przyda się później do zupy krem lub innych wypieków.
Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz – przepis
Składniki:
Na zaczyn:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g drożdży
- 2 łyżki mąki
Na ciasto:
- 600 g mąki
- 2 jajka
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżki purée z dyni
- zaczyn
- 1 łyżka masła
Na nadzienie:
- 1 szklanka purée z dyni
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
- Zacznij od zaczynu. Podgrzej mleko w rondelku z cukrem waniliowym. Wkrusz drożdże i wsyp mąkę. Wymieszaj, rozcierając grudki. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Roztrzep jajka z cukrem. Dodaj purée z dyni, mąkę (najlepiej wcześniej przesianą), zaczyn i roztopione masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę, żeby podwoiło objętość.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj purée z dyni z kawą, kakao i cukrem pudrem. Dopraw cynamonem.
- Podziel ciasto drożdżowe na 4 części. Rozciągnij je natłuszczonymi dłońmi, a następnie rozwałkuj. Wykrój 8 trójkątów.
- Nakładaj porcje farszu u podstawy trójkątów z ciasta i zwijaj je. Lekko zagnij końcówki, żeby uzyskać charakterystyczny kształt rogalików.
- Przenieś rogaliki na blachę wyłożoną pergaminem. Rozmąć jajko z odrobiną wody lub mleka. Posmaruj nim z wierzchu ciasto, żeby miało rumiane i błyszczące wykończenie.
- Piecz rogaliki dyniowe przez ok. 20 minut w 180°C (tryb góra-dół).
Czym udekorować rogaliki dyniowe?
Ewa Wachowicz poleca po prostu oprószyć rogaliki po wystudzeniu cukrem pudrem. To niezła opcja, zwłaszcza że ciasto drożdżowe i tak jest już dość pracochłonne. Ale możesz także przyrządzić polewę. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie potrójnie dyniowego deseru – przygotuj pomarańczowy lukier z dodatkiem tego samego purée. Sprawdzi się też zwykły biały lukier, najlepiej z sokiem z cytryny lub pomarańczy. Przed zapieczeniem możesz także posypać rogaliki cynamonową kruszonką, na przykład klasyczną z mąki, cukru i masła lub na bazie orzechów czy też płatków owsianych.
Źródło: ewawachowicz.pl

















