W moim domu na Wigilię zawsze podaje się pierogi ruskie obok tych z kapustą i grzybami. Nie wiem, jaką tradycję masz u siebie, ale płowa mojej redakcji była tym faktem bardzo zaskoczona. U nich niepodzielnie króluje kapuściano-grzybowa wersja. Jeśli jednak podobnie jak ja podajesz na kolację wigilijną ruskie, to mam dla ciebie przepis, który na pewno ci się spodoba. Jego autorem jest Jasiek Kuroń, który tak podkręcił smak farszu, że moja rodzina nie dowierzała, że pierogi mogą być takie dobre. 

Farsz do pierogów ruskich Jaśka Kuronia

Jak mówi Jasiek Kuroń, farsz do pierogów ruskich powinien być „charakterny”. Jego bazą są oczywiście ugotowane ziemniaki (wybierz dowolne, każdy typ się nadaje) oraz ser biały tłusty lub półtłusty. Do tego podsmażona cebulka, czyli jak do tej pory klasyka. A na koniec tarty ser pleśniowy. To właśnie ten dodatek robi tu całą robotę. Sprawia, że farsz jest intensywny, słony i lekko ostry, po prostu pełen smaku. Do tego przepisu sprawdzi się np. ser Lazur, który dostaniesz w niemal każdym większym sklepie. Pamiętaj, że jest on dość słony, dlatego spróbuj farsz przed doprawieniem (być może sól możesz całkowicie pominąć). Ten farsz pasuje do klasycznego ciasta pierogowego z gorącą wodą. Kuroń robi je z dodatkiem ciepłego mleka i masła. Ciasto wychodzi delikatne, ale zwarte. Nie klei się do wałka i blatu oraz ładnie się lepi.

Adobe Stock, Fotografeusz

Przepis na pierogi ruskie Jaśka Kuronia

Składniki na ciasto: 

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 40 g roztopionego masła
  • 60 ml ciepłego mleka

Składniki na farsz:

  • 1 kg obranych, ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 350 g półtłustego białego sera
  • 70 g sera z niebieską pleśnią (typu blue)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta na pierogi. Do miski przesiej mąkę, wlej gorącą wodę, ciepłe mleko oraz roztopione masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki. 
  2. Następnie zrób farsz. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Usmaż ją na rumiano na rozgrzanym oleju. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem. Dodaj do nich podsmażoną cebulę oraz starty na drobnych oczkach pleśniowy ser. Wymieszaj całość i dopraw w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
  3. Ciasto podziel na kilka części. Rozwałkuj każdą na cienki placek o grubości 5 mm. Szklanką wykrawaj kółka. Na środek każdego nałóż farsz i zlep go na kształt pieroga. 
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wkładaj pierogi i gotuj je przez 4 minuty od momentu, gdy wypłyną. Podawaj gorące.

Źródło przepisu: kuron.com