Morze fioletowych kwiatków, które oblewa polany wiosną, cieszy przede wszystkim oko. Ale delikatne płatki, choć trochę żal je zrywać, mogą też stać się cennym składnikiem w kuchni. Niewiele potrzeba, żeby powstała z nich słodka posypka. To tylko dwa proste elementy i chwila roboty, a satysfakcja gwarantowana. Cukier fiołkowy możesz rozpuścić w herbacie, ale gdy chcesz, żeby zachwycał kolorem, udekoruj nim odświętne desery.
Co można zrobić z fiołków?
Fiołki wonne pięknie pachną i wyglądają, ale mają też cenne właściwości lecznicze – między innymi działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Dlatego warto wykorzystywać je w kuchni nie tylko z uwagi na estetykę. Zrobisz z nich na przykład świetny miód. Podgrzej go najpierw w kąpieli wodnej, żeby odzyskał płynną formę i lepiej chłonął aromaty. Wrzuć do niego oczyszczone z zielonych końcówek kwiatki, zamieszaj. Odstaw miód na kilka dni. W tym czasie nasiąknie zapachem i smakiem fioletowych płatków.
Z fiołków możesz też oczywiście robić różne napary oraz zimne napoje (lemoniadę). Ciekawym pomysłem będą konfitury – zrobisz je podobnie jak przetwory z owoców, wystarczy słodzidło i woda. Efektem będzie ciemnofioletowo smarowidło i pięknym zapachu. Ale najprostszy sposób na wykorzystanie kwiatków to utarcie ich z cukrem – taka posypka ma wszechstronne zastosowanie.
Do czego przyda się fiołkowy cukier?
Wiosną, kiedy na polanach i w lasach pojawią się drobne, wonne kwiatki, przygotuj sobie prosty cukier fiołkowy. Przepis jest banalny i proszku nie trzeba nawet odstawiać na dłużej, tak jak w przypadku domowego cukru waniliowego. Możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo. Przyda się na przykład do:
- naleśników na słodko – możesz go wmieszać do śmietany lub wykorzystać jako posypkę,
- dekorowania muffinek, babeczek i placków,
- słodzenia herbaty, lemoniady lub owocowego smoothie,
- wzbogacenia śniadaniowej owsianki,
- sałatki owocowej – dobrze łączy się na przykład z cytrusami i owocami egzotycznymi, takimi jak ananas i melon.
Jak zrobić cukier fiołkowy?
Jako się rzekło, potrzebne będą tylko dwa składniki: fiołki i biały cukier (dowolnej grubości, i tak będziesz go mielić). Wykonaj następujące kroki:
- Zacznij od zebrania kwiatków. Wybierz miejsce oddalone od ruchliwych dróg i pól uprawnych, żeby fiołki nie były zanieczyszczone.
- Przepłucz główki kwiatów w zimnej wodzie, a następnie dokładnie je osusz na pergaminie.
- Oderwij płatki z główek, pozbywając się niejadalnej zielonej końcówki.
- Zmiksuj cukier z fiołkami w blenderze lub młynku. Zatrzymaj urządzenie, kiedy powstanie jednolicie fioletowy proszek.
- Rozrzuć fiołkowy cukier na pergaminie, żeby go porządnie osuszyć. Jeśli będzie choć odrobinę wilgotny, będzie się zbijał w grudki.
- Przechowuj cukier w szczelnie zamykanym słoiczku. Używaj wedle uznania do deserów, wypieków i napojów.
Źródło: youtube.com/@domowepasjeanki


















