Ten przepis wzięłam od koleżanki. Gdy tylko postawiła te ciastka na stole, wiedziałam, że muszę zrobić je u siebie w domu. Wyglądały zjawiskowo, a do tego pachniały obłędnie. Na jednym nie dało się skończyć. Wprost same pchały się do rąk. Kruche, maślane, delikatne ciasto połączone ze słodkimi jabłkami smakowało obłędnie. A gdy dowiedziałam się, jakie są proste do zrobienia, od razu po przyjściu do domu zakasałam rękawy, aby je przygotować. Na szczęście wszystkie składniki miałam w kuchni.

Jesienne ciasteczka z ciasta francuskiego „słoneczka jabłkowe”

Przepis na te jesienne ciasteczka „słoneczka jabłkowe” jest naprawdę prosty. Potrzebujesz do niego zaledwie 5 składników, z czego jedynie 2 są kluczowe.

  • Po pierwsze, potrzebne jest ciasto francuskie. Użyłam świeżego, gotowego ciasta, ale mrożone też się sprawdzi. Wyjmij je pół godziny przed pieczeniem, aby zmiękło. 
  • Po drugie, jabłka. Najlepsza będzie oczywiście szara reneta, która po upieczeniu zachowa kształt i nie rozpadnie się. Możesz zamienić ją na antonówki (widziałam je ostatnio jeszcze w dyskontach).

Pozostałe składniki to tak naprawdę dodatki, które nadają charakteru całemu daniu. Cukier wymieszany z cynamonem tworzą chrupiącą posypkę na ciastkach. Aby się dobrze trzymały, warto ciasto najpierw posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Tylko tyle wystarczy, by stworzyć te pyszne jabłkowe krążki z ciasta francuskiego.

Getty/iStock, Sergei Dolgov

Przepis na „słoneczka jabłkowe”

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jabłko (pokrojone w krążki i bez gniazd nasiennych)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko roztrzepane (1 jajko roztrzepane z odrobiną wody)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C, a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  2. Ciasto francuskie pokrój na długie paski o szerokości ok. 1-2 cm (wzdłuż krótszego boku).
  3. Cukier wymieszaj z cynamonem w małej miseczce i odstaw na bok.
  4. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości ok. pół centymetra. Za pomocą dowolnego małego okrągłego przedmiotu (użyłam korka po butelce) wydrąż w każdym krążku środek tak, aby pozbyć się gniazd nasiennych. 
  5. Następnie obtocz każdy plaster w mieszance cynamonu i cukru. Dociśnij go, aby był dobrze pokryty z obu stron.
  6. Pasek ciasta francuskiego owiń wokół plastra jabłka, przekładając go przez środkowy otwór. Całe jabłko powinno być pokryte ciastem francuskim. 
  7. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp cynamonem i cukrem i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia przed podaniem.