Ten przepis wzięłam od koleżanki. Gdy tylko postawiła te ciastka na stole, wiedziałam, że muszę zrobić je u siebie w domu. Wyglądały zjawiskowo, a do tego pachniały obłędnie. Na jednym nie dało się skończyć. Wprost same pchały się do rąk. Kruche, maślane, delikatne ciasto połączone ze słodkimi jabłkami smakowało obłędnie. A gdy dowiedziałam się, jakie są proste do zrobienia, od razu po przyjściu do domu zakasałam rękawy, aby je przygotować. Na szczęście wszystkie składniki miałam w kuchni.
Jesienne ciasteczka z ciasta francuskiego „słoneczka jabłkowe”
Przepis na te jesienne ciasteczka „słoneczka jabłkowe” jest naprawdę prosty. Potrzebujesz do niego zaledwie 5 składników, z czego jedynie 2 są kluczowe.
- Po pierwsze, potrzebne jest ciasto francuskie. Użyłam świeżego, gotowego ciasta, ale mrożone też się sprawdzi. Wyjmij je pół godziny przed pieczeniem, aby zmiękło.
- Po drugie, jabłka. Najlepsza będzie oczywiście szara reneta, która po upieczeniu zachowa kształt i nie rozpadnie się. Możesz zamienić ją na antonówki (widziałam je ostatnio jeszcze w dyskontach).
Pozostałe składniki to tak naprawdę dodatki, które nadają charakteru całemu daniu. Cukier wymieszany z cynamonem tworzą chrupiącą posypkę na ciastkach. Aby się dobrze trzymały, warto ciasto najpierw posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Tylko tyle wystarczy, by stworzyć te pyszne jabłkowe krążki z ciasta francuskiego.
Getty/iStock, Sergei Dolgov
Przepis na „słoneczka jabłkowe”
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jabłko (pokrojone w krążki i bez gniazd nasiennych)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko roztrzepane (1 jajko roztrzepane z odrobiną wody)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C, a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Ciasto francuskie pokrój na długie paski o szerokości ok. 1-2 cm (wzdłuż krótszego boku).
- Cukier wymieszaj z cynamonem w małej miseczce i odstaw na bok.
- Jabłko obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości ok. pół centymetra. Za pomocą dowolnego małego okrągłego przedmiotu (użyłam korka po butelce) wydrąż w każdym krążku środek tak, aby pozbyć się gniazd nasiennych.
- Następnie obtocz każdy plaster w mieszance cynamonu i cukru. Dociśnij go, aby był dobrze pokryty z obu stron.
- Pasek ciasta francuskiego owiń wokół plastra jabłka, przekładając go przez środkowy otwór. Całe jabłko powinno być pokryte ciastem francuskim.
- Gotowe ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp cynamonem i cukrem i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia przed podaniem.
















