Jesienne maliny są najsłodsze, dlatego wychodzą z nich najlepsze przetwory. Owoce te świetnie sprawdzają się do domowych soków i dżemów, ale zrobisz z nich również pyszną galaretkę do słoików. Zimą wykorzystasz ją nie tylko jako dodatek do placków, racuchów czy naleśników, ale świetnie sprawdzi się także jako owocowa warstwa do ciast i tortów.
Galaretka ma idealnie gładką konsystencję, bez pesteczek, które wielu osobom przeszkadzają w malinowych przetworach. Wbrew pozorom przygotowanie jej nie jest trudne, a potrzebne są jedynie dwa składniki. Robię ją bez żelfiksów i innych dodatków.
Domowa galaretka z malin do słoików
Przygotowanie galaretki z malin do słoików na zimę jest dziecinnie proste. Najwięcej czasu zajmuje przetarcie owoców przez sito, aby pozbyć się z nich pesteczek. Nie pomijaj tego etapu, inaczej twoja galaretka nie będzie miała gładkiej konsystencji. U mnie najbardziej sprawdza się metalowe sito, na które przekładam niewielką ilość musu z malin. Ucieram je drewnianą łyżką tak długo, aż na sicie pozostaną niemal same pestki. Te odkładam na bok, a na sito wlewam kolejną porcję malinowego musu.
Przetarte maliny wystarczy zagotować z cukrem, aż będą odpowiednio gęste. W ocenie pomoże ci test talerzyka, który opisałam poniżej. Na koniec przełóż ją do słoików i pasteryzuj (u mnie tradycyjnie, w garnku z wodą).
Adobe Stock, Candice Bell
Przepis na galaretkę z malin
Z podanego przepisu wyjdzie 6 niewielkich słoiczków galaretki z malin.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg malin
- 600 g cukru
Sposób przygotowania:
- Umyte maliny przełóż do rondla. Gotuj je na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż się rozpadną.
- Następnie przetrzyj je przez sito. Dzięki temu galaretka będzie klarowna, bez pesteczek. Przełóż rozpadnięte maliny na sito partiami i dokładnie przetrzyj je za pomocą drewnianej łyżki lub kuli do ucierania ciasta. Na sicie powinna pozostać sucha masa składająca się głównie z pestek.
- Powstały mus malinowy przełóż ponownie do garnka. Dodaj do niego cukier i gotuj całość, aż zgęstnieje. Sprawdź, czy jest już gotowy metodą talerzykową. Kroplę musu daj na talerzyk. Jeśli nie będzie się rozlewać, to znak, że galaretka ma odpowiednią konsystencję.
- Przełóż ją do wyparzonych i osuszonych słoiczków i szczelnie zakręć. Ustaw je w garnku wyłożonym ręcznikiem lub ściereczką i zalej wodą do 2/3 wysokości. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Gotowe słoiczki zostaw na blacie do ostygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















