Jesienne maliny są najsłodsze, dlatego wychodzą z nich najlepsze przetwory. Owoce te świetnie sprawdzają się do domowych soków i dżemów, ale zrobisz z nich również pyszną galaretkę do słoików. Zimą wykorzystasz ją nie tylko jako dodatek do placków, racuchów czy naleśników, ale świetnie sprawdzi się także jako owocowa warstwa do ciast i tortów.

Galaretka ma idealnie gładką konsystencję, bez pesteczek, które wielu osobom przeszkadzają w malinowych przetworach. Wbrew pozorom przygotowanie jej nie jest trudne, a potrzebne są jedynie dwa składniki. Robię ją bez żelfiksów i innych dodatków. 

Domowa galaretka z malin do słoików

Przygotowanie galaretki z malin do słoików na zimę jest dziecinnie proste. Najwięcej czasu zajmuje przetarcie owoców przez sito, aby pozbyć się z nich pesteczek. Nie pomijaj tego etapu, inaczej twoja galaretka nie będzie miała gładkiej konsystencji. U mnie najbardziej sprawdza się metalowe sito, na które przekładam niewielką ilość musu z malin. Ucieram je drewnianą łyżką tak długo, aż na sicie pozostaną niemal same pestki. Te odkładam na bok, a na sito wlewam kolejną porcję malinowego musu.

Przetarte maliny wystarczy zagotować z cukrem, aż będą odpowiednio gęste. W ocenie pomoże ci test talerzyka, który opisałam poniżej. Na koniec przełóż ją do słoików i pasteryzuj (u mnie tradycyjnie, w garnku z wodą).

Adobe Stock, Candice Bell

Przepis na galaretkę z malin

Z podanego przepisu wyjdzie 6 niewielkich słoiczków galaretki z malin.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg malin
  • 600 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyte maliny przełóż do rondla. Gotuj je na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż się rozpadną. 
  2. Następnie przetrzyj je przez sito. Dzięki temu galaretka będzie klarowna, bez pesteczek. Przełóż rozpadnięte maliny na sito partiami i dokładnie przetrzyj je za pomocą drewnianej łyżki lub kuli do ucierania ciasta. Na sicie powinna pozostać sucha masa składająca się głównie z pestek.
  3. Powstały mus malinowy przełóż ponownie do garnka. Dodaj do niego cukier i gotuj całość, aż zgęstnieje. Sprawdź, czy jest już gotowy metodą talerzykową. Kroplę musu daj na talerzyk. Jeśli nie będzie się rozlewać, to znak, że galaretka ma odpowiednią konsystencję.
  4. Przełóż ją do wyparzonych i osuszonych słoiczków i szczelnie zakręć. Ustaw je w garnku wyłożonym ręcznikiem lub ściereczką i zalej wodą do 2/3 wysokości. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Gotowe słoiczki zostaw na blacie do ostygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.