Choć galaretka z aronii na zimę może wydawać się nietypowym pomysłem, zapewniam, że warto jej spróbować. Nie ma w niej cienia goryczki, którą zazwyczaj zawiera w sobie aronia. Jest słodka i idealna do deserów, a dzieci ją uwielbiają. Świetnie pasuje do naleśników, gofrów, a nawet kanapek, choć przyznam, że często wyjadam ją prosto ze słoika.

Co dodać do aronii, aby uzyskać pyszną galaretkę?

W tym przepisie aronię łączę z jabłkami w proporcji 1:1. Jabłka zawierają sporo pektyn, które naturalnie zagęszczają galaretkę. Oprócz jabłek dodaję do owoców 1 łyżeczkę cynamonu. Świetnie podkręca on smak owoców, nadając im korzenny aromat. Ja dodaję cynamon w proszku, ale sprawdzi się również laska cynamonu. Tę dodaj do gotujących się owoców (wyjmij pod koniec gotowania). Zamiast cynamonu sprawdzą się również inne korzenne przyprawy: goździki, szczypta gałki muszkatołowej czy imbiru. Sprawdź, które połączenie smakowe jest najlepsze dla ciebie. 

Galaretkę z aronii zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy ugotować owoce, a następnie przetrzeć je przez sito, aby uzyskać jak najwięcej miąższu. Jeśli chcesz, aby galaretka wyszła klarowna, to jedynie delikatnie odciśnij sok z ugotowanych owoców, a następnie przeciśnij je przez gazę, by pozbyć się malutkich pesteczek. 

Przepis na galaretkę z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg jabłek
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru 
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Na początek warto przemrozić aronię w zamrażarce przez 24 godziny, dzięki temu straci goryczkę. Następnie przełóż ją do garnka i zalej wodą. Zagotuj.
  2. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Dodaj je do garnka z aronią. Wymieszaj. 
  3. Gotuj owoce przez ok. 45 minut, aż zmiękną (jabłka powinny się rozpaść). Zdejmij je z ognia i odlej z nich sok. Owoce przetrzyj przez sito lub wyciśnij z nich sok w wyciskarce. Uzyskany mus wymieszaj z sokiem z gotowania owoców. Jeśli twój sok nie jest gładki i jednolity, to warto go dodatkowo zmiksować. 
  4. Przelej go z powrotem do garnka i zagotuj. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj całość często mieszając, aż zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu. 
  5. W tym czasie słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Do suchych przełóż galaretkę. Odstaw słoiki do góry dnem na blacie do ostudzenia. Możesz je również pasteryzować w garnku. Wyłóż go ściereczką, włóż do niego słoiki tak, by się nie dotykały i zalej wodą do 2/3 wysokości. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Gotową galaretkę przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.