Choć galaretka z aronii na zimę może wydawać się nietypowym pomysłem, zapewniam, że warto jej spróbować. Nie ma w niej cienia goryczki, którą zazwyczaj zawiera w sobie aronia. Jest słodka i idealna do deserów, a dzieci ją uwielbiają. Świetnie pasuje do naleśników, gofrów, a nawet kanapek, choć przyznam, że często wyjadam ją prosto ze słoika.
Co dodać do aronii, aby uzyskać pyszną galaretkę?
W tym przepisie aronię łączę z jabłkami w proporcji 1:1. Jabłka zawierają sporo pektyn, które naturalnie zagęszczają galaretkę. Oprócz jabłek dodaję do owoców 1 łyżeczkę cynamonu. Świetnie podkręca on smak owoców, nadając im korzenny aromat. Ja dodaję cynamon w proszku, ale sprawdzi się również laska cynamonu. Tę dodaj do gotujących się owoców (wyjmij pod koniec gotowania). Zamiast cynamonu sprawdzą się również inne korzenne przyprawy: goździki, szczypta gałki muszkatołowej czy imbiru. Sprawdź, które połączenie smakowe jest najlepsze dla ciebie.
Galaretkę z aronii zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy ugotować owoce, a następnie przetrzeć je przez sito, aby uzyskać jak najwięcej miąższu. Jeśli chcesz, aby galaretka wyszła klarowna, to jedynie delikatnie odciśnij sok z ugotowanych owoców, a następnie przeciśnij je przez gazę, by pozbyć się malutkich pesteczek.
Przepis na galaretkę z aronii
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1 kg jabłek
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Na początek warto przemrozić aronię w zamrażarce przez 24 godziny, dzięki temu straci goryczkę. Następnie przełóż ją do garnka i zalej wodą. Zagotuj.
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Dodaj je do garnka z aronią. Wymieszaj.
- Gotuj owoce przez ok. 45 minut, aż zmiękną (jabłka powinny się rozpaść). Zdejmij je z ognia i odlej z nich sok. Owoce przetrzyj przez sito lub wyciśnij z nich sok w wyciskarce. Uzyskany mus wymieszaj z sokiem z gotowania owoców. Jeśli twój sok nie jest gładki i jednolity, to warto go dodatkowo zmiksować.
- Przelej go z powrotem do garnka i zagotuj. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj całość często mieszając, aż zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu.
- W tym czasie słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Do suchych przełóż galaretkę. Odstaw słoiki do góry dnem na blacie do ostudzenia. Możesz je również pasteryzować w garnku. Wyłóż go ściereczką, włóż do niego słoiki tak, by się nie dotykały i zalej wodą do 2/3 wysokości. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Gotową galaretkę przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















