Ten przepis to pomysł na lekki, sezonowy obiad, który robi wrażenie, ale nie wymaga ani spędzania długich godzin w kuchni, ani drogich składników. Ryba z rabarbarem jest pełna zdrowia, nie zapycha i pachnie świeżym rozmarynem. Gdy się nad tym zastanowić, połączenie nie jest wcale takie szalone, makrelę i inne gatunki prawie zawsze podaje się z cytryną, tu kwaśny smak zastąpią różowoczerwone łodyżki.
Smażona ryba z rabarbarem – przepis
Składniki:
- 2 filety ze świeżej makreli lub innej ryby
- 3–4 łodygi świeżego rabarbaru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula szalotka
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól i świeżo mielony pieprz
- pół łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- kilka listków natki pietruszki lub szczypiorku do podania
Sposób przygotowania:
- Umyj rabarbar, ale nie obieraj go – wystarczy, że odetniesz końcówki. Pokrój łodygi na kawałki długości około 4–5 cm.
- Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć drobno posiekaną szalotkę i smaż 2–3 minuty na małym ogniu, aż zmięknie.
- Dodaj rabarbar i smaż przez kolejne 4–5 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli łodygi są mocno kwaśne, dodaj odrobinę cukru trzcinowego.
- Dopraw wszystko solą, pieprzem i dodaj rozmaryn. Zdejmij z ognia, gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, ale wciąż będzie trzymał kształt.
- Filety ryby przypraw solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.
- Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż filety skórą do dołu przez 3–4 minuty, aż będą złote i chrupiące. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę, aż mięso będzie sprężyste w dotyku.
- Na talerz wyłóż porcję rabarbaru, na wierzchu niech wyląduje smażona makrela. Posyp całe danie natką lub szczypiorkiem.
Wariacje i zamienniki składników
Najlepiej smakuje makrela z rabarbarem, bo tłusta ryba świetnie komponuje się z kwaskowym warzywem. Ale jeśli nie udało ci się dostać akurat tego gatunku, możesz użyć pstrąga, dorsza albo łososia. Wędzona makrela da bardziej intensywny smak, ale świeża będzie lżejsza.
Rabarbar można też lekko poddusić z jabłkiem lub cebulą dla ciekawszego efektu i bogatszego bukietu smakowego. Nie masz rozmarynu? Użyj tymianku – też świetnie komponuje się z rybą. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych dań, dodaj więcej masła albo odrobinę miodu.
Danie można też zapiec w piekarniku: rybę ułóż na rabarbarze w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół).
Jak podać rybę z rabarbarem?
To danie sprawdzi się idealnie na lunch albo kolację w cieplejszy dzień. Jest lekkie, świeże, ale niebanalne. Świetna opcja, gdy zapraszasz kogoś, kto lubi testować nowe smaki. Albo po prostu, gdy masz ochotę na coś innego niż zwykle i nie chcesz robić kolejnej sałatki. To też dobra alternatywa dla osób, które unikają ciężkich mięs i sosów, a jednocześnie chcą zjeść coś wyrazistego.
Serwując makrelę z rabarbarem zadbaj o kontrast kolorów – różowy rabarbar i zielona natka świetnie wyglądają na jasnym talerzu. Możesz dodać plasterki cytryny albo kilka ziarenek czerwonego pieprzu dla dekoracji. Jeśli chcesz zrobić z tego pełny posiłek, dodaj łódeczki ziemniaczane albo puree z kalafiora. Najlepiej sprawdzą się dość neutralne, proste dodatki, które pozwolą rabarbarowi i rybie grać pierwsze skrzypce.


















