Chociaż od wielu lat główną gwiazdą wigilijnych stołów w Polsce jest karp, to prawdę mówiąc wcale nie jest aż tak lubiany. Jemy go, bo taka jest od wieków tradycja. Tradycja tradycją, ale dużo osób skarży się na nieprzyjemny posmak i zapach karpia - w niektórych domach zjada się go z konieczności, a nie z przyjemności. Nie jestem może zagorzałą anty-fanką karpia, ale od kiedy kilka lat temu przetestowałam rybę świąteczną z przepisu siostry Anastazji, na stole świątecznym jest dla mnie co roku najważniejszym hitem. Delikatna i tak pyszna, że zanim skończę jeść pierwszą porcję, od razu myślę już o kolejnej. Oprócz Wigilii, szykuję ją też czasem po prostu na piątkowy obiad.
Przepis na świąteczną rybę siostry Anastazji zapiekaną w sosie
Składniki:
- 300 g rybnych filetów (np. z miruny)
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany
- 50 g żółtego sera
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- przyprawa do ryb
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Rybę pokrój na części i dopraw przyprawą do ryb.
- Możesz ją odstawić do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Jeśli nie masz czasu, obtocz od razu rybę w mące i smaż.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę, aż będzie złocista po obu stronach.
- Śmietanę wymieszaj w miseczce ze startym na tarce serem żółtym.
- Dodaj koperek, dopraw do smaku. Jeszcze raz wymieszaj sos.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przełóż do niego podsmażone ryby.
- Wierzch zalej sosem serowo-śmietanowym.
- Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni C przez 15 minut.
- Podawaj na gorąco jako przekąskę lub samodzielne danie z surówkami.
Źródło: Świąteczne przepisy Siostry Anastazji, wydawnictwo WAM
Dodatkowe porady
To przepis, który pasuje właściwie do każdego rodzaju ryby - ja najczęściej szykuję w ten sposób filety z miruny, ale piekłam w sosie śmietanowym również dorsza i sandacza. Rybę możesz dodatkowo skropić również odrobiną soku z cytryny dla lepszego wydobycia jej posmaku. Ja podkręcam smak tego dania odrobiną cebuli i czosnku.
Jak serwować rybę siostry Anastazji?
Na wieczerzy wigilijnej możesz podać tę rybę solo albo z ziemniakami i postną kapustą. Tak naprawdę wśród tradycyjnych 12 potraw, nie potrzebuje ona jednak żadnych dodatków. Jeśli planujesz przyrządzić zapiekaną rybę siostry Anastazji na zwyczajny obiad, podaj ją z ryżem lub dowolną kaszą albo ziemniaczanym puree. Na talerze dołóż też ulubioną surówkę, mizerię, albo kiszone ogórki. Mój mąż uwielbia to danie z zasmażanymi buraczkami.

















