Chociaż od wielu lat główną gwiazdą wigilijnych stołów w Polsce jest karp, to prawdę mówiąc wcale nie jest aż tak lubiany. Jemy go, bo taka jest od wieków tradycja. Tradycja tradycją, ale dużo osób skarży się na nieprzyjemny posmak i zapach karpia - w niektórych domach zjada się go z konieczności, a nie z przyjemności. Nie jestem może zagorzałą anty-fanką karpia, ale od kiedy kilka lat temu przetestowałam rybę świąteczną z przepisu siostry Anastazji, na stole świątecznym jest dla mnie co roku najważniejszym hitem. Delikatna i tak pyszna, że zanim skończę jeść pierwszą porcję, od razu myślę już o kolejnej. Oprócz Wigilii, szykuję ją też czasem po prostu na piątkowy obiad.

Przepis na świąteczną rybę siostry Anastazji zapiekaną w sosie

Składniki:

  • 300 g rybnych filetów (np. z miruny)
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 50 g żółtego sera
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawa do ryb
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na części i dopraw przyprawą do ryb.
  2. Możesz ją odstawić do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Jeśli nie masz czasu, obtocz od razu rybę w mące i smaż.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę, aż będzie złocista po obu stronach.
  4. Śmietanę wymieszaj w miseczce ze startym na tarce serem żółtym.
  5. Dodaj koperek, dopraw do smaku. Jeszcze raz wymieszaj sos.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przełóż do niego podsmażone ryby.
  7. Wierzch zalej sosem serowo-śmietanowym. 
  8. Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni C przez 15 minut.
  9. Podawaj na gorąco jako przekąskę lub samodzielne danie z surówkami.

Źródło: Świąteczne przepisy Siostry Anastazji, wydawnictwo WAM

Dodatkowe porady

To przepis, który pasuje właściwie do każdego rodzaju ryby - ja najczęściej szykuję w ten sposób filety z miruny, ale piekłam w sosie śmietanowym również dorsza i sandacza. Rybę możesz dodatkowo skropić również odrobiną soku z cytryny dla lepszego wydobycia jej posmaku. Ja podkręcam smak tego dania odrobiną cebuli i czosnku.

Jak serwować rybę siostry Anastazji?

Na wieczerzy wigilijnej możesz podać tę rybę solo albo z ziemniakami i postną kapustą. Tak naprawdę wśród tradycyjnych 12 potraw, nie potrzebuje ona jednak żadnych dodatków. Jeśli planujesz przyrządzić zapiekaną rybę siostry Anastazji na zwyczajny obiad, podaj ją z ryżem lub dowolną kaszą albo ziemniaczanym puree. Na talerze dołóż też ulubioną surówkę, mizerię, albo kiszone ogórki. Mój mąż uwielbia to danie z zasmażanymi buraczkami.