Połączenie ciasta pierogowego i równie delikatnego nadzienia jabłkowego na pierwszy rzut oka może brzmieć nietypowo, ale razem daje wspaniały smakowy efekt.
Tym niemniej pierogi z jabłkami to jedno, ale papierówki do pierogów to nieoczywisty wybór nawet w moich rodzinnych stronach, czyli na Zamojszczyźnie. Jako nadzienia do takich owocowych pierożków zwykło się bowiem „wciskać” raczej bardziej winne odmiany jabłek.
Dlaczego warto użyć papierówek do nadziania pierogów?
Nie sposób odmówić jednak papierówkom tego, co mają najlepsze, czyli słodyczy. By ją lekko przełamać wystarczy porządnie skropić obrane i przygotowane do nadziewania kawałki owoców sokiem z cytryny. Razem dadzą znakomity efekt już po ugotowaniu.
Ponadto papierówki mają tę przewagę nad takimi popularnymi odmianami jabłek jak gala czy szampion, że bardzo szybko miękną w czasie obróbki termicznej – a w tym przepisie to rzecz nieodzowna.
Przepis na pierogi z jabłkami (papierówkami)
Składniki:
- Ok. 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- Ok. 1 kg papierówek lub innych jabłek
- Sok z cytryny
- Śmietana 18% do podania
- Cukier do podania
Przygotowanie:
- Zacznij od usypania kopczyka z mąki na stolnicy. W zagłębienie kopczyka wlej gorącą wodą i zacznij wyrabianie gładkiego ciasta – na początek łyżką, by uniknąć ryzyka poparzenia.
- Gładkie, dobrze wyrobione ciasto przykryj szmatką i odstaw na ok. pół godziny, by nieco odpoczęło.
- W tym czasie przygotuj „farsz”. W tym celu obierz papierówki ze skórki i pozbaw je gniazd nasiennych. Pokrój je na nieduże kawałeczki – takie, by zmieściły się w małym placuszku, o rozmiarach dokładnie takich jak na pierogi ruskie. Pokrojone jabłka skrop obficie sokiem z cytryny.
- Ciasto rozwałkuj do grubości mniejszej niż 0,5 cm i wykrajaj z niego okrągłe placuszki za pomocą szklanki.
- Na każdy placuszek nakładaj kawałek jabłka lub parę mniejszych kawałków. Uważnie sklejaj pierogi, by nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.
- Zagotuj w garnku osoloną wodę, tak jak na pierogi ruskie (ok. 1 łyżka na większy garnek) – sól jest nieodzowna, nawet pomimo tego, że masz do czynienia z daniem na słodko. Jeśli nie posolisz wody, ciasto pierogowe będzie po prostu bez smaku. Zwróć uwagę, że nie było solone na etapie jego przygotowania.
- Wrzuć pierogi na gotującą się wodę i gotuj przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch
- Podawaj pierożki z solidną porcją tłustej, kwaśnej śmietany. Całość obsyp cukrem kryształem.
Smacznego!

















