Zamiast ubijać śmietankę, przygotuj do tortu ten wspaniały krem. Jest on na bazie tłustego masła, dzięki czemu wychodzi stabilny i nadaje się nie tylko do tynkowania, ale również do dekoracji tortów czy babeczek. Dzięki dodatkowi kultowego składnika z PRL ma mocno mleczny i słodki smak. Krem maślany z mlekiem w proszku jest bardzo wytrzymały, nadaje się pod masę cukrową oraz dekoracje przygotowane z tej masy. Możesz zrobić z niego różnego rodzaju ozdoby, ponieważ masa jest trwała i długo utrzymuje nadany kształt. W lodówce krem lekko twardnieje, co sprawia, że torty czy desery z jego użyciem są bezproblemowe w transporcie. Możesz go znać pod nazwą krem milky way, ponieważ w smaku przypomina ten popularny obecnie batonik.
O co zadbać, żeby krem do tortu udał się idealny?
W tym przepisie nie sprawdzi się margaryna ani żadne tanie miksy. Masło użyte do przygotowania tego kremu musi mieć minimum 82% tłuszczu (a jeśli uda ci się kupić takie 83%, to jeszcze lepiej) i być w temperaturze pokojowej - wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki, pilnując, żeby nie zaczęło się rozpływać (szczególnie, jeśli szykujesz krem w czasie upału).
Jedyną wadą tego kremu jest fakt, że nie wychodzi on śnieżnobiały (jest lekko żółtawy w odcieniu). Jeśli więc chcesz osiągnąć idealną biel na torcie (lub inny czysty kolor), musisz użyć barwnika spożywczego podczas przygotowywania masy.
Jeśli tylko będziesz postępować zgodnie z kolejnością sposobu przygotowania, przepis nie powinien sprawić ci żadnych trudności. A efekt końcowy wart jest poświęcenia mu chwili czasu w kuchni. Z podanych składników otrzymasz krem maślany w ilości potrzebnej do udekorowania ciasta o średnicy 18 cm i wysokości max 10 cm. Jeśli robisz większy tort, musisz przemnożyć gramatury.
Przepis na krem maślany z mlekiem w proszku
Składniki:
- 60 g mleka 3,2%
- 60 g cukru
- 80 g mleka w proszku
- 240 g masła w temperaturze pokojowej
Opcjonalnie: barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
- Mleko w proszku przesiej, żeby nie miało żadnych grudek
- Do rondelka wlej mleko 3,2% i dosyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż cały cukier się rozpuści.
- Kiedy to nastąpi, zdejmij mieszankę z kuchenki i odstaw do przestygnięcia.
- Ciepłe masło utrzyj mikserem ja puch - jasną, napowietrzoną masę (zajmie to nawet 13-15 minut).
- Do przestudzonego mleka z cukrem dodaj przesiane mleko w proszku i wymieszaj na jednolitą masę.
- Do utartego masła dodaj połowę masy mlecznej i miksuj.
- Po chwili dodaj drugą część mlecznej masy i miksu dalej łącznie ok. 2-3 minuty, aż otrzymasz jedwabisty krem.
- W tym momencie możesz stopniowo dodać barwnik, jeśli go używasz i całość ponownie zmiksować do połączenia.
Następnie miksuj jeszcze ok. 10 minut na najniższych obrotach miksera, żeby masa całkowicie się odpowietrzyła.
Tak zrobiony krem maślany z mlekiem w proszku najlepiej zużyć od razu - rozprowadzić na cieście za pomocą łopatki czy szpachelki lub przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć odpowiednią tylkę i działać. Jeśli nie zużyjesz całości, resztę możesz zamrozić (maksymalnie na 3 miesiące) lub przechowywać w lodówce przez 5 dni.
Źródło przepisu: www.slodkipomysl.pl
















