Na jadalne kasztany trafiłam przez przypadek w Lidlu. Wybrałam się jedynie po mleko do kawy i świeże owoce, gdy ujrzałam je na półce. Małe, niepozorne, z wyglądu przypominające te, które od wielu dni zbieram z dziećmi pod drzewami. Jednak te kasztany są jadalne (w przeciwieństwie do kasztanów w parkach i na ulicach). Długo zastanawiałam się, co z nich zrobić, aż postanowiłam je upiec. I to był strzał w dziesiątkę.
Co to są jadalne kasztany?
Jadalne kasztany rosną także w Polsce (w cieplejszych regionach, takich jak Dolny Śląsk lub Pomorze Zachodnie), jednak największymi ich producentami na świecie są Chiny, Korea Południowa i Turcja. Znane są także pod nazwą marony. Są to owoce kasztana właściwego (Castanea sativa).
Są popularnym przysmakiem we Francji, Włoszech czy Hiszpanii, gdzie jesienią i zimą kupisz je niemal na rogu każdej ulicy. Zazwyczaj podaje się je pieczone, gotowane lub kandyzowane, choć często są również składnikiem farszów, ciast i deserów. W Polsce są mało znane, ale coraz łatwiej je kupić, jak teraz w Lidlu.
Na świecie znane są od lat. Przez wieki używane były jako środek płatniczy. We Włoszech i Francji były też podstawowym źródłem pożywienia. Nazywano je również „chlebem biedoty” lub „drzewem chlebowym”. Często zastępowały mąkę do pieczywa.
Redakcja MojeGotowanie.pl
Czym się różnią jadalne kasztany od tych w parku?
Kasztany, które znajdziesz w parku to owoce drzewa Aesculus hippocastanum i nie są one jadalne, dlatego pod żadnym pozorem nie próbuj ich spożywać. Jeśli przyjrzysz się im dokładniej, to od razu zauważysz, że zdecydowanie różnią się one od tych jadalnych.
Marony mają charakterystyczny „pędzelek” z jednej strony, podczas gdy zwykłe kasztany są gładkie i błyszczące. Jadalne kasztany mają matową skórkę, czasami lekko owłosioną.
Jak smakują jadalne kasztany?
Choć teoretycznie można je jeść na surowo, to najsmaczniejsze są upieczone lub ugotowane. Stają się wtedy kremowe, miękkie i mączyste. Porównać je można do ugotowanych batatów lub ziemniaków. Wbrew pozorom nie są one chrupiące jak orzechy. W ich smaku wyraźnie czuć delikatną słodycz połączoną z nutą wanilii. Zanim jednak zjesz kasztany, trzeba je odpowiednio przygotować. Zobacz w przepisie poniżej jak to zrobić krok po kroku.
Przepis na pieczone kasztany
Składniki:
- 1 kg jadalnych kasztanów
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Kasztany natnij nożem na krzyż (od ostrego końca do podstawy).
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. W połowie pieczenia warto obrócić kasztany na drugą stronę.
- Kasztany przed zjedzeniem wyjmij z łupinek i posyp odrobiną soli.
















