Żeby zrobić pyszny jesienny deser na podwieczorek we dwoje lub przyjęcie gości, wcale nie trzeba tworzyć skomplikowanych warstw i układać całej symfonii elementów. Wystarczy prosty duet – piękne, dorodne, soczyste polskie śliwki oraz złocista kruszonka. Ta, którą przyrządza Jakub Kuroń, ma w dodatku orzechowy aromat, więc nie jest taka pierwsza-lepsza, ale poziom trudności wcale przy tym nie rośnie. Deser przywołuje wspomnienia ciepłego domowego ogniska, gdzie liczyły się proste smaki, szybkie rozwiązania i dziecięca beztroska. Dla mnie jest lepszy niż jakiekolwiek specjały z cukierni.
Co warto wiedzieć o przepisie na śliwki pod kruszonką?
Śliwki w takim wydaniu nie są klasycznym ciastem. W ogóle nie ma tu spodu, więc nie pokroisz deseru w zgrabną kostkę jak szarlotkę lub sernik. Musisz liczyć się z tym, że podczas przenoszenia na talerzyk owoce rozleją się nieco pod kruszonką, tworząc swoisty bałagan. Ale na tym polega cały urok tego wypieku. Ten artystyczny nieład to kwintesencja domowych pyszności, które przecież nie muszą wyglądać ładnie, żeby smakować bosko. Co prawda owoce łączy mąka, która ma wchłonąć część soku, ale nie warto dodawać jej zbyt dużo, żeby nadzienie nie było zbyt zbite. Jeśli jednak chcesz podać śliwki pod kruszonką bardziej elegancko, możesz zapiec je w kokilkach i podawać jako monoporcję do wyjadania łyżeczką bezpośrednio z naczynia.
Dużo uroku szybkiego wypieku Jakuba Kuronia tkwi w kruszonce. Kucharz dosmacza ją orzechami włoskimi (mogą być też laskowe), dzięki czemu nie tylko nabiera jeszcze bardziej sezonowego, jesiennego charakteru, ale także ma wspaniały aromat i podkreśla smak śliwek. Jeśli jednak nie chcesz używać orzechów, a pragniesz uzyskać podobny efekt, możesz dodać do kruszonki płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.
Śliwki pod orzechową kruszonką Jakuba Kuronia – przepis
Składniki:
Na owocowe nadzienie:
- 1 kg śliwek (waga bez pestek)
- 3 łyżki cukru
- 1–2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Na kruszonkę:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Umyj śliwki, przekrój je na połówki i usuń pestki. Jeśli nie masz dostępu do świeżych węgierek, możesz także wykorzystać mrożone owoce. Doprowadź je wcześniej do temperatury pokojowej i odsącz. Da się je także zapiekać od razu w formie, ale warto wtedy dodać trochę więcej mąki, która zwiąże nadmiar soku.
- Posmaruj masłem formę do zapiekania. Umieść w niej śliwki miąższem do góry. Posyp je cukrem i mąką.
- Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę (pamiętaj, że masło powinno być zimne, możesz wcześniej pokroić je w kostkę i schłodzić). Rozetrzyj je w palcach na grudki, a potem krótko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
- Zetrzyj ciasto na dużych oczkach tarki bezpośrednio nad owocami albo rozkrusz w rękach na charakterystyczne drobinki. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, możesz włożyć je na kilka minut do zamrażarki. Rozprowadź kruszonkę równomiernie na śliwkach.
- Wstaw formę na środkową półkę piekarnika. Piecz śliwki pod orzechową kruszonką przez około 20–30 minut w 190°C (tryb góra-dół). Wierzch powinien się w tym czasie ładnie zrumienić.
Podawaj deser na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu. Dobrym akompaniamentem dla śliwek pod kruszonką są lody waniliowe lub bita śmietana.
Źródło: kuron.com.pl

















