W konkursie domowych wypieków „kawowy figielek" zająłby pierwsze miejsce we wszystkich kategoriach – na najlepsze ciasto czekoladowe, na najlepsze ciasto ze śliwkami i jeszcze przy okazji na najlepszy jesienny placek. Wszelkie dyniowe i jabłkowe cuda mogą się schować.

To na pewno coś dla miłośników kakaowych wypieków, ale nie tylko, bo jestem przekonana, że to niezwykłe trio smakowe kupi każdego łasucha. Jeśli nie wyobrażasz sobie placka bez towarzystwa kawy, na pewno zrozumiesz w mig – odrobina jej dodatku w cieście wraz z czekoladą wzajemnie uwydatniają swoje walory, tworząc intensywne doznania smakowe. A do tego kapka wanilii i mięsiste śliwki. Wcale nie na doczepkę, bo są jak kropka nad „i" esencjonalnego wypieku. 

Ciasto ze śliwkami „kawowy figielek” – przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 jajka
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g śliwek

Przygotowanie:

  1. Umyj śliwki, przekrój je na pół i wyjmij pestki. Jeśli wykorzystujesz większe owoce, możesz je przeciąć jeszcze raz, na ćwiartki, żeby nie były zbyt ciężkie i nie opadły na dno ciasta.
  2. Podgrzej masło w rondelku. Dodaj połamaną w kostki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia. Wlej kawę wymieszaną z ciepłą wodą. Może być to twoja ulubiona kawa rozpuszczalna lub kawa zbożowa, jeśli nie chcesz, żeby wypiek zawierał kofeinę. Odstaw masę do wystudzenia.
  3. Wymieszaj w oddzielnej misce suche składniki: cukier, mąkę (najlepiej przesianą), proszek do pieczenia i kakao.
  4. Roztrzep jajka z maślanką. Dodaj olej i esencją waniliową, wymieszaj.
  5. Połącz suche składniki z masą jajeczną. Wlej przygotowane wcześniej masło z czekoladą i kawą. Wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Przelej je do foremki o wymiarach około 35 x 25 cm wyścielonej pergaminem. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu. Piecz ciasto przez 50 minut w 180°C (tryb góra-dół). 

Fot. Redakcja MojeGotowanie.pl

Czym udekorować czekoladowo-kawowe ciasto?

Ja zostawiłam moje ciasto bez dodatków, bo praktycznie od razu gdy wyjęłam je z piekarnika, mąż poprosił o kawałek, więc na dekoracje nie było czasu. Ale aż się prosi tutaj o polewę czekoladową. Możesz przygotować ją z kakao, masła, cukru i mleka lub rozgrzać śmietankę 30% i zalać nią gorzkie, deserowe lub mleczne kostki, a potem wymieszać na gładki krem (ganache).

W ramach „dokręcenia" wypieku dobrze sprawdzi się też posypka z cukru pudru wymieszanego z cynamonem. Dzięki niej ciasto będzie miało rozgrzewający, korzenny aromat, który dobrze komponuje się zarówno z kawą, jak i ze śliwkami.

Jeśli nie chcesz dekorować całego ciasta, możesz pomyśleć o dodatkach już podczas serwowania pojedynczych porcji. Czekoladową kostkę z jesiennymi owocami warto polać słonym karmelem lub sosem waniliowym. Możesz także podać ją z lodami waniliowymi lub serkiem mascarpone i powidłami śliwkowymi, kiedy jest jeszcze lekko ciepła.