Na pierwszy rzut oka przypomina wyrośnięty biszkopt, nie ma żadnego kruchego spodu, więc nie skojarzy się z klasycznym sernikiem. A jednak słynie na całym świecie jako cotton cheesecake, czyli sernik bawełniany. Jest tak leciutki, że kojarzy się z watą cukrową lub chmurką. Ma konsystencję sufletu tak delikatną, że aż trudno ją opisać. Z jednej strony jest puszysty i drży niczym panna cotta, z drugiej zachwyca kremowością i rozpływa się w ustach. To niesamowite połączenie dwóch cukierniczych konceptów. W tej wersji dodatkowo zachwyca kakaowym smakiem, apetyczna czekoladową barwą i wyrazistym zapachem. Za sprawą naszego kanału nadawczego możecie poczytać już o klasycznym serniku japońskim, teraz podrzucam przepis „na bogato".
Czym różni się sernik japoński od polskiego?
Nie ma spodu, kratki ani kruszonki. W środku nie brylują rodzynki i rzadko ma jakiekolwiek dodatki (a jeśli już, jest to matcha, która zmienia jego kolor na bajeczny zielony). Broni się przede wszystkim swoją niezwykłą strukturą. Zamiast twarogu w przepisie wykorzystuje się serek śmietankowy typu Philadelphia, więc jest o wiele lżejszy niż wszystkie polskie wersje. Zawiera więcej jajek, a odpowiednie ubicie białek i mieszanie masy są kluczowe dla jego drżącej, chmurkowej konsystencji. Nie ma opcji, żeby popękał, jak to często bywa w przypadku naszych serników, które łatwo wysychają. Ale za to potrafi spektakularnie opaść, podobnie jak suflet. Bardzo ważne jest, by piec go w kąpieli wodnej lub przynajmniej z pojemnikiem z wodą ustawionym na niższej półce. Para pozwala mu równomiernie i niezbyt gwałtownie rosnąć.
Japoński cotton cheesecake to niezwykłe połączenie sernika, sufletu i biszkoptu. W związku z tym nie tylko ma bardzo charakterystyczną, poduszkową strukturę, ale jest także delikatniejszy w smaku. Oprócz tego, że jest mniej treściwy i wyrazisty, ma zwykle mniej cukru niż tradycyjne polskie ciasta na święta.
Czekoladowy sernik japoński – przepis
Składniki:
- 60 g masła
- 120 ml mleka
- 200 g serka śmietankowego
- 4 średnie jajka lub 5 małych jajek
- 35 g mąki pszennej
- 25 g skrobi
- 75 g kakao
- 150 g cukru
Przygotowanie:
- Roztop masło w rondelku. Dodaj mleko i serek śmietankowy. Podgrzewaj i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Przesiej mąkę, kakao i skrobię do oddzielnej miski. Dodaj żółtka. Wymieszaj.
- Ubij białka. Wsyp cukier i miksuj, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca, jak na bezę. Dodaj kilka łyżek do masy czekoladowej, by ją nieco rozrzedzić.
- Połącz masę czekoladową z serową. Delikatnie wmieszaj pozostałe białka. Przelej do tortownicy wyścielonej pergaminem.
- Piecz japoński sernik czekoladowy przez 20 minut w 165°C (tryb góra-dół), a potem jeszcze kolejne 40 minut w 120–130°C.
Sufletowy sernik możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać błyszczącą czekoladową glazurą i obsypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Fot. Getty/iStock, tumeyes
Źródło: instagram.com/ewa.masterchef

















