Jeśli tylko macie dostęp do leśnych grzybów, przygotujcie sobie te jesienne naleśniki. Aromatyczny farsz gra tutaj pierwsze skrzypce, ale równie ważne jest bardzo dobre ciasto naleśnikowe. Sugeruję odejść tutaj od rutyny i przygotować naleśniki inspirowane francuskimi galettes.
Co to są galettes?
Galettes to mniej znany rodzaj naleśników, pochodzący z kuchni francuskiej. O ile popularne crepes są przygotowywane z mąki pszennej, to galettes powstają z mąki gryczanej. Mają bardzo przyjemny, lekko palony, orzechowy smak. Można je podać z klasycznym nadzieniem, czyli szynką, serem i jajkiem sadzonym (tzw. galettes bretonnes), ale równie dobrze sprawdzają się do nich inne farsze, szczególnie wytrawne. Jesienią najchętniej dodaję do nich smażone na maśle świeże grzyby.
Robiłam już kiedyś takie naleśniki z samej mąki gryczanej i niestety wyszły mało elastyczne, ciężko było ich nie połamać, zawijając nadzienie. Dlatego wypróbowałam mniej tradycyjną wersję przepisu i z tej jestem bardzo zadowolona. Chodzi o wymieszanie mąki gryczanej pół na pół z orkiszową oraz dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej. Do tego już tylko jajko, sól, woda, odrobina oleju i ciasto na naleśniki gryczane gotowe.
Jak zrobić pyszne naleśniki gryczane?
Na etapie przygotowywania ciasta naleśnikowego warto trzymać się kilku zasad. Po pierwsze jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a wodę dobrze jest lekko podgrzać, żeby była ciepła w czasie dodawania do masy.
Po drugie, odstawienie ciasta na minimum 10 minut przed smażeniem pozwoli składnikom dobrze się połączyć. Konsystencja naleśników gryczanych zrobi się też dzięki temu bardziej elastyczna.
Trzecia ważna rzecz: do smażenia używaj dobrze rozgrzanej patelni – placki będą wtedy łatwiej odchodzić od powierzchni i zyskają idealnie chrupiące krawędzie.
Istotne jest też, by przed smażeniem każdego kolejnego placuszka zamieszać dokładnie ciasto. Mąka gryczana lubi zbierać się i gęstnieć na dnie miski.
Przepis na jesienne naleśniki gryczane z grzybowym farszem
Składniki:
Na 10 naleśników:
- 70 g mąki gryczanej
- 70 g mąki orkiszowej typ 720
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko „zerówka”
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża szczypta soli
Na farsz:
- ok. 350 g świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 łodyżki świeżego tymianku
- 200 ml śmietanki 30%
- do smaku: sól i pieprz
Do smażenia: masło klarowane lub olej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu. Świeże grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój.
- Łodyżki tymianku obierz z listków. Listki posiekaj.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Najpierw podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj do niej pokrojone grzyby. Duś do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Następnie dodaj śmietankę, zamieszaj i doprowadź do zgęstnienia farszu dusząc dalej na średnim ogniu.
- Na koniec dopraw nadzienie solą, pieprzem, dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Odstaw.
- Zabierz się za robienie naleśników. Wszystkie składniki zmiksuj i odstaw na ok. 15 minut.
- Patelnię wysmaruj minimalną ilością oleju, dobrze rozgrzej, a potem zmniejsz ogień.
- Naleśniki nalewaj chochelką i energicznie rozprowadzaj po całej patelni.
- Podsmażaj krótko (ok. 2 minuty) do momentu, aż będą dobrze się odklejać, a potem przekręcaj na drugą stronę i smaż już tylko ok. 1-2 minuty.
- Zawiń farsz w ciepłe naleśniki. Podawaj.
Smacznego!
















