Ilekroć przyrządzam klasyczne polskie pierogi, zawsze przed podaniem wrzucam je jeszcze na patelnię i podsmażam, bo uwielbiam, kiedy mają chrupką skórkę. Dlatego tak przypadł mi do gustu przepis na empanadas. Mają kruchą, rumianą otoczkę, która idealnie komponuje się z miękkim farszem. W tym wydaniu sprawdza jeszcze lepiej niż zwykle, bo środek kieszonek wypełnia rozpływające się w ustach jesienne warzywo – królowa dynia. Zachwyca pomarańczowa barwą i naturalną słodyczą, ale wcale nie czyni deseru. Zapraszam na jesienne empanadas na słono, które będą ci się śnić po nocach aż do zimy.  

Jaką dynię najlepiej wykorzystać do jesiennych pierogów?

Świat dyni jest bardzo różnorodny. W szczycie sezonu na straganach i w supermarketach natkniesz się na całe rzędy osobliwych okazów – pękatych, podłużnych, żółtych, bursztynowych i intensywnie pomarańczowych. Skąd wiedzieć, który będzie najlepszy do pierogów? Tak naprawdę, dopóki sięgasz po odmiany jadalne, a nie ozdobne, nie możesz się pomylić. Warto jednak wiedzieć, że dynia hokkaido jest najłatwiejsza w obsłudze. Ma miękką skórkę, której nie trzeba obierać – nic się nie stanie, jeśli trafi do farszu razem z miąższem. Niektórzy wybierają dynię piżmową, która ma nieco bardziej wyrazisty, lekko orzechowy smak. Możesz też postawić na łatwo dostępną dynię zwyczajną lub pochodzącą z Francji dynię muszkatołową. Każda z nich ma uniwersalne zastosowanie.

Pierogi empanadas z dynią – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
  • zimna woda
  • 1 jajko do posmarowania

Na farsz:

  • 500 g dyni (waga po oczyszczeniu, w skórce)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta chili
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj suche składniki na ciasto. Dodaj olej i lodowatą wodę – po łyżce na raz, aż masa da się zagnieść. Połącz wszystko szybkimi ruchami i wyrób w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. 
  2. Usuń gniazda nasienne z dyni, pokrój ją w paski i połóż na blaszce. Piecz przez około 30 minut w 200°C, do miękkości. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz zdejmować skórki, w innym razie zbierz miąższ łyżką.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę chorizo. Podsmażaj przez kilka minut. Dodaj dynię i wymieszaj wszystko razem. Dopraw wędzoną papryką, cynamonem i chili oraz solą do smaku. 
  4. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego krążki szklanką lub wykrawaczem. Nakładaj na każdy przestudzone nadzienie. Złóż na pół i sklej brzegi jak na klasyczne pierogi. 
  5. Ułóż pierogi z dynią na blaszce wyścielonej pergaminem. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz przez około 25 minut 175°C. Po 15 minutach przerzuć je na druga stronę, żeby rumieniły się równomiernie. Możesz je także usmażyć w głębokim oleju. 

Fot. Getty/iStock, etorres69