Karol Okrasa podczas gotowania lubi opowiadać historie i ciekawostki à propos swojego dania. Tym razem, szykując popisowe naleśniki obiadowe, przypomniał, że w Polsce pierwsze przepisy na naleśniki można znaleźć w książce „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądki z końca XVIII w. W PRL-u naleśniki z nadzieniem były podstawą zarówno domowego jadłospisu, jak i menu barów mlecznych. Wersja, którą przygotował tym razem, zainspirowana zostały klasycznymi pierogami ruskimi. Także farsz jest oczywisty - to ziemniaki, cebula i twaróg. A co Pan Karol dodaje do ciasta naleśnikowego?
Jak Karol Okrasa podkręca smak i aromat ciasta naleśnikowego?
Ciasto na pierogi lubianego kucharza pachnie świeżą cebulką i smalcem. Ale jest jeszcze jeden dodatek, który mnie w tym przepisie zachwyca - to surowe pieczarki. Pan Karol sieka grzyby i dodaje je właśnie do ciasta naleśnikowego, wcale nie do farszu. Dzięki temu, że są mocno zblendowane, na pierwszy rzut oka nie widać, że to właśnie pieczarki „łamią” klasyczny przepis na ciasto naleśnikowe. Jednak ciemniejszy kolor naleśników po usmażeniu oraz ich niesamowity smak przynoszą rozwiązanie zagadki. Myślę, że naleśniki pieczarkowe sprawdziłyby się nie tylko z farszem ruskim, równie dobrze mogą smakować z nadzieniem mięsnym lub szpinakowym.

Przepis Karola Okrasy na naleśniki pieczarkowe z farszem ruskim
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 40 g smalcu
- 150 g pieczarek
- 3 jaja
- 40 ml mleka
- 1 cebula
- 1 szklanka pszennej mąki
- sól
Na farsz:
- 1 cebula
- 600 g wcześniej ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
- 150 g mielonego tłustego sera twarogowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
- do panierowania: jajko, bułka tarta
- do smażenia farszu: olej
Do podania:
- 100 ml kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Dwie cebule obierz i posiekaj w kostkę.
- Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
- Smalec rozpuść na gorącej patelni. Odstaw do przestygnięcia.
- Dwa jajka wbij do miski.
- Do jajek dodaj mleko i wodę.
- Do miski wrzuć też jedną pokrojoną cebulę oraz wszystkie pieczarki, a następnie zblenduj całość na gładką masę.
- Następnie do ciasta naleśnikowego dosyp mąkę oraz sól, wmiksuj je do ciasta.
- Przestudzony smalec rozpuszczony wcześniej na patelni dolej do ciasta i połącz składniki. Konsystencja masy powinna być jak na klasyczne ciasto naleśnikowe.
- Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki (nie musisz na patelnię dodawać tłuszczu, bo w cieście jest już smalec).
- Na tej samej patelni, delikatnie wysmarowanej olejem, przesmaż pozostałą cebulę.
- Do cebuli dodaj sól oraz pieprz i smaż aż się zezłoci.
- Na koniec smażenia cebuli dosyp suszony majeranek oraz pieprz ziołowy.
- Przesmażoną cebulkę z przyprawami dodaj do wcześniej ugotowanych, przeciśniętych przez praskę i przestudzonych ziemniaków.
- Do masy wbij jajko, a na koniec dodaj zmielony tłusty twaróg i odrobinę soli do smaku. Wymieszaj składniki (farsz nie musi być idealnie gładki).
- Gotowym farszem smaruj naleśniki (grubą warstwą), a następnie zwijaj je jak krokiety.
- Tak przygotowane naleśniki z farszem możesz od razu podsmażyć na patelni i podać z kwaśną śmietaną albo opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć.
Źródło przepisu: program „Okrasa łamie przepisy”, odc. 333.
















