Sezon na gruszki wart wykorzystać do cna. Nadają się do słoików i wyśmienicie smakują na surowo, ale nie ma to jak pulchny placek z owocami. Smakuje obłędnie, a do tego szybko się robi. Wszystkie składniki miksuję i gotowe. Nie bawię się w robienie kruszonki, nie dekoruję lukrem. Jest pyszne samo w sobie i nie potrzebuje wymyślnych dodatków, a to za sprawą wyjątkowego składnika.

Ciasto jogurtowe z gruszkami to pewniak

Ciasto jogurtowe zawsze się udaje. Nie trzeba czekać, aż drożdże urosną, ani siekać kruchego ciasta. Wystarczy tylko mikser lub robot kuchenny i gotowe. Jogurt sprawia, że placek jest mięciutki jak chmurka i rozpływa się w ustach. Owoce z kolei dodają słodyczy i kwaskowości. Oprócz gruszek często dodaję inne, sezonowe owoce, np. winogrona, ale można także zastąpić je śliwkami czy jabłkami. Jednak sekret tego ciasta kryje się w czymś innym.

Do masy dodaję białą czekoladę. Dzięki niej placek zyskuje kremowy, aksamitny posmak pełen słodyczy. Wystarczy tylko pół tabliczki, by ciasto z gruszkami zyskało zupełnie inny wymiar. Dla jeszcze lepszego efektu możesz zastąpić olej roztopionym masłem.

Przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami

Składniki

  • 2 gruszki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: winogrona lub inne sezonowe owoce

Sposób przygotowania

  1. Gruszki umyj i osusz. Przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na plasterki. Nie musisz obierać skórki.
  2. Do miski robota wbij jajka i dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania jasnej, puszystej piany.
  3. Stopniowo, wciąż miksując, dodawaj jogurt, olej oraz skórkę z cytryny.
  4. Mąkę przemieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli dodawaj do masy, nie przerywając miksowania.
  5. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Dodaj do masy i krótko zmiksuj.
  6. Gotowe ciasto przelej do formy. Na wierzchu rozłóż plasterki gruszki oraz ewentualnie dodatkowe owoce.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 40-45 minut. Użyj szpikulca, by sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.

Ciasto jogurtowe z gruszkami - porady

Oto kilka praktycznych wskazówek dotyczących przygotowanie tego ciasta:

  • Jeśli nie masz sody oczyszczonej, możesz dodać do ciasta 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Cytrynę przed starciem skórki koniecznie sparz wrzątkiem. Ścieraj jedynie żółtą warstwę; biała zawiera goryczkę.
  • Do wypieku najlepiej użyć tortownicy o średnicy 24 cm.