Sezon na gruszki wart wykorzystać do cna. Nadają się do słoików i wyśmienicie smakują na surowo, ale nie ma to jak pulchny placek z owocami. Smakuje obłędnie, a do tego szybko się robi. Wszystkie składniki miksuję i gotowe. Nie bawię się w robienie kruszonki, nie dekoruję lukrem. Jest pyszne samo w sobie i nie potrzebuje wymyślnych dodatków, a to za sprawą wyjątkowego składnika.
Ciasto jogurtowe z gruszkami to pewniak
Ciasto jogurtowe zawsze się udaje. Nie trzeba czekać, aż drożdże urosną, ani siekać kruchego ciasta. Wystarczy tylko mikser lub robot kuchenny i gotowe. Jogurt sprawia, że placek jest mięciutki jak chmurka i rozpływa się w ustach. Owoce z kolei dodają słodyczy i kwaskowości. Oprócz gruszek często dodaję inne, sezonowe owoce, np. winogrona, ale można także zastąpić je śliwkami czy jabłkami. Jednak sekret tego ciasta kryje się w czymś innym.
Do masy dodaję białą czekoladę. Dzięki niej placek zyskuje kremowy, aksamitny posmak pełen słodyczy. Wystarczy tylko pół tabliczki, by ciasto z gruszkami zyskało zupełnie inny wymiar. Dla jeszcze lepszego efektu możesz zastąpić olej roztopionym masłem.
Przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami
Składniki
- 2 gruszki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- pół tabliczki białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie: winogrona lub inne sezonowe owoce
Sposób przygotowania
- Gruszki umyj i osusz. Przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na plasterki. Nie musisz obierać skórki.
- Do miski robota wbij jajka i dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania jasnej, puszystej piany.
- Stopniowo, wciąż miksując, dodawaj jogurt, olej oraz skórkę z cytryny.
- Mąkę przemieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli dodawaj do masy, nie przerywając miksowania.
- Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Dodaj do masy i krótko zmiksuj.
- Gotowe ciasto przelej do formy. Na wierzchu rozłóż plasterki gruszki oraz ewentualnie dodatkowe owoce.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 40-45 minut. Użyj szpikulca, by sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.
Ciasto jogurtowe z gruszkami - porady
Oto kilka praktycznych wskazówek dotyczących przygotowanie tego ciasta:
- Jeśli nie masz sody oczyszczonej, możesz dodać do ciasta 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Cytrynę przed starciem skórki koniecznie sparz wrzątkiem. Ścieraj jedynie żółtą warstwę; biała zawiera goryczkę.
- Do wypieku najlepiej użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
















